InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

3+1 tipp, hogy tudatosan étkezz

Tudatosan étkezz! A rohanó hétköznapokban az egészséges táplálkozás könnyen háttérbe szorulhat, hiába fogadtuk meg, hogy jobban odafigyelünk az étkezéseinkre. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tápanyagdús, változatos étrend kialakítása mindennapos főzéssel és bevásárlással, a konyhában töltött hosszú órákkal és nagy áldozatokkal jár. Néhány egyszerű tippet betartva, az ételek tudatos tervezésével és tárolásával már sokat tehetünk az egészségünkért.

15 PERC TERVEZÉS AZ EGÉSZ HÉTRE

Ha tudjuk, hogy a hétköznapjaink sűrűek lesznek, gondolkodjunk előre. Írjuk össze szombat reggel, mindössze 15 perc időráfordítással, a következő hét összes étkezését, és az azokhoz szükséges alapanyagokat. A bevásárlást így már céltudatosan tervezhetjük meg. Ráadásul mindezt már számos felületen online, kényelmesen is elintézhetjük. Egy este összeállított listát például akár már másnap reggelre, egy megadott időpontra is megkaphatunk. Mivel az elkészített ételek 4 napig fogyaszthatók biztonságosan, jelöljünk ki a hét két napjára – például vasárnap és csütörtök estére – egy-egy idősávot – ha gyors recepteket választunk, akár 1-1 óra is elegendő lehet –, amikor az ételeket elő- illetve elkészítjük. Így a hétköznapokon még csak gondolkodnunk sem kell majd azon, mikor és mit fogyasszunk.

TIPP HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SZENDVICSEK

Ha légmentesen lezárt dobozokban, biztonságosan tároljuk a heti menüt, mindig ízletes és friss ételeket fogyaszthatunk. Sose helyezzük például a frissen elkészült, forró ételeket a hűtőbe! Ez egyrészt a készüléknek sem tesz jót, hiszen extra energiával kell visszahűtenie a belső teret. Márpedig a hűtő hőmérsékletingadozása az ételek minőségének legnagyobb ellensége. Ezért is kaphatók már olyan hűtőszekrények – például a LINEARCooling™ technológiával ellátott eszközök –, amelyekben normál használat mellett garantált a 0,5 C° alatti hőmérsékletingadozás.

Másrészt, ha legalább 30 percig hagyjuk kihűlni a dobozok tartalmát, és csak aztán helyezzük azokra a fedőt, elkerülhetjük, hogy a lecsapódó pára nedvessé, és így romlandóbbá tegye az ételeinket. Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk szobahőmérsékleten az elkészült ételt!

HASZNÁLD OKOSAN AZ ALAPANYAGOKAT

Ha hétköznap nem szeretnénk foglalkozni a főzéssel, nem érdemes olyan ételeket választanunk, amelyek 1-2 napon belül megromlanak. Ha mégis, azokat időzítsük a hét elejére. Az állati eredetű alapanyagokból készült fogásokat – azaz, amelyek tejet, húst vagy tojást tartalmaznak – időzítsük a hét elejére, a növényi alapúakat pedig a hét végére. Hamar megtanulhatjuk, hogy milyen zöldségek állnak el tovább a hűtőben. A szeletelt paradicsomot például koktélparadicsomra, a salátát friss bébispenótra cserélhetjük.

+1TÁROLD MEGFELELŐEN AZ ÉLELMISZEREKET

Ha minél kevesebb bevásárlással szeretnénk minden nap friss ételeket fogyasztani, érdemes ismernünk a hűtőnket. Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a legkevésbé hideg, alul pedig a leghidegebb. A húst és a halat helyezzük a legalsó polcra. A tejtermékeket a középső polcokon, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes elhelyezni. A legújabb hűtőkben – például az LG NatureFRESH™ jelzésű készülékeiben már az alsó tárolórekeszek páratartalmát is ahhoz mérten állíthatjuk be, hogy zöldség vagy gyümölcs kapott bennük helyet.

Hogy ételeink a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak legyenek, a hűtőhőmérsékletét állítsuk 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak megromolhatnak, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.

Fontos, hogy a hűtőszekrényünk akkor funkcionál megfelelően, ha a hideg levegőnek van helye egyenletesen áramlani a termékek között – éppen ezért nem érdemes egymásra halmozni azokat.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

5+1 tipp: Így maradhat hosszú távon is megbízható a laptopod akksija

Glück Viktória

Öt hétköznapi helyzet, amin segít a zene

InfoPont

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Tippek, hogy a te gyepednél ne így legyen

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben