InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Peter’s Planet Travel

IRÁN – Négy ok, amiért érdemes azonnal útra kelni

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok majd. Arra kértük, mutassa be magát és az egyik legutóbbi útjának emlékezetes pillanatait.

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok majd. Arra kértük, mutassa be magát és az egyik legutóbbi útjának emlékezetes pillanatait. A PetersPlanet.travel igazi lovebrand. A barátaimmal együtt és szeretettel raktuk össze. Egy olyan szórakoztató életmódmagazin, amely inspiráló utazásokon és embereken keresztül mesél arról, hogy mi az, ami igazán fontos az életben. Az üzenete, hogy bármit elérhetünk és bárhová eljuthatunk, ha hiszünk benne és teszünk is érte. Minden rajtunk múlik. Több mint tizenöt éve dolgozom újságíróként, először a Magyar Rádió műhelyében, majd a Marie Claire alapító csapattagjaként és végül az InStyle főszerkesztőjeként utaztam sokat. Mióta a PetersPlanet.travel-t készítem, két kiállítást is szervezhettem, az egyiket a Kubában készült portréimból a Brody Studiosban, a Perzsa portrékat pedig már az Ar2Day Gallery felkérésére, a Kempinski Hotel Corvinusban állíthattam ki.

 

Inspiráló városok

Közülük az egyik kedvencem Shiraz, a költészet és a szépség városa. Tele eleganciával és szenvedéllyel. Az eredeti shiraz italt már senki ne keresse, az alkohol az egész országban be van tiltva. A Shiraz botanikus kert, a Jardin d’Eram viszont életreszóló élmény. A perzsák leghíresebb költője, Háfiz is gyakran elidőzött a kertben, hogy ihletet merítsen a költeményeihez. Ebből a városból érhető el könnyedén taxival az egykori perzsa birodalom hatalmáról és szépségéről híres központja, Persepolis is.

 

 

Vendégszerető emberek

Az Iránban élő emberek vendégszeretetét, nyitottságát, természetességét és őszinteségét tapasztalva szinte szégyelltem magam azok miatt az előítéletek miatt, amikkel korábban az elindulásom előtt viaskodtam. Irán minden ellenkező híresztelés ellenére barátságos és biztonságos ország. A vendégszeretet olyan fokával találkozik az ember az utazása során, amiről ha nem tapasztalja meg, el sem hiszi, hogy létezik.

 

 

Építészet

Az iráni építészet ámulatba ejtő. A birodalmi méretű mecsetek mellett a korábbi évszázadokban épült fürdőházak, erődítmények, a kertek nyári pavilonjai és a hidak is lenyűgöző és gazdag kultúráról árulkodnak. Az építészetre jellemző túldíszítettség állítólag a perzsa nyelvhasználatra is is jellemző. A ‘tárof’ hosszú és az udvariasság szabályai szerint kidolgozott ‘udvarló’ párbeszéd, hogy pontosan mit értenek az elmondottak alatt, azt csak a helybéliek tudják megmondani.

 

 

Nomádok

Szerintem sokat tanulhatunk tőlük. A világ egyik olyan pontján járunk, ahol még a mai napig élnek olyan természetközeli törzsek, akik sátorban, a nomád életforma ősi szokásai szerint élik az életüket. Ők is nyitottak és vendégszeretőek, remek a konyhájuk és szívesen mesélnek a kultúrájukról.

 

 

Instagram: @petersplanet.travel

Facebook: PetersPlanet.travel

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Peter’s Planet Travel: PHILADELPHIA

InfoPont

Peter’s Planet Travel – Buenos Aires

InfoPont

A Kanári-szigetek lehet a helyzet egyik nyertese

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben