InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Olívaszüret Krk szigeten

Szekszárdon, szülővárosomban a szüret egyértelműen a szőlőszüretet jelentette. Október közepe táján minden domboldalon harsogott a “Puttonyoooooooos!!!” hívószava, melyet egy még hangosabb “Megyeeeeeeeeeeek” követett. Anyám már korán reggel sütötte a lángost a vendégeknek, ebédre kakaspörkölt volt, musttal, fröccsel, kinek-kinek ízlése szerint. Imádtam. Újdonsült Krk szigeti lányként a hétvégén részt vettem életem első olívaszüretén. Vendéglátónktól a helyi gazdától, a következő útbaigazítást kaptuk: “Odamentek, szeditek, nem kell hozzá nagy tehetség, csak akarat és szorgalom.” Na – gondoltam – ez menni fog.

A fa alá hálót terítettünk, és csakis kézzel, megóvva az értékes fát, szedtük a bogyókat. Az olajfák Krk szigeten már-már családtagnak számítanak. Az szinte elképzelhetetlen, hogy kivágjanak egyet is közülük. Amikor a szomszédunk új házának építésénél útban volt egy ilyen szép, több száz éves fa, inkább egy nagy géppel körbeásták, kiemelték és pár méterrel odébb újra elültették. Azóta már megint terem.

Az októberi nap melegen sütött, az olajbogyók vidáman potyogtak a fáról, zöldek, lilák vegyesen. Kaptunk finom levendulás szörpöt, és készült a szárma (káposzta) ebédre. Miután sikeresen lecsupaszítottuk az ágakat – azért levelet hagytunk rajta – kosarakba öntötték a fiúk a szemeket, a gyerekek átválogatták a bele került, letört ágacskáktól, és zsákokba raktuk, hogy másnap a présben extra szűz, finom, aranysárga olajat sajtoljanak ki belőlük.

A frissen préselt olívaolaj igazi különlegesség! Még átlatszatlan, még kicsit “fű” ízű, friss, üde. Nincs ennél finomabb öntet bármilyen salátára. Viszont megkóstolni csak itt helyben, szüretkor lehet, hiszen néhány hét, 1-2 hónap alatt letisztul és a méltán híres, aranyló Krk szigeti olívaolaj lesz belőle.

Ha belegondolok, sok közös van az itteni, és az otthoni szüretben. Az évszázadok óta tartó tradíció tisztelete, a családok közös munkája, és a termésből kinyert nedű, melynek itt is, ott is nagy értéke van. Talán csak anyám főztje és apám bora hiányzott egy kicsit, de így is nagy élmény volt életem első olívaszürete.

Azóta évek teltek el. Minden évben, október közepén vendégeinkkel közösen szüreteljük az Arany Sziget egyik legfontosabb kincsét.

Olívaszüret – Gasztro hétvége Krk szigeten október közepén:
www.krk.tips | Jani Gabriella | Krk.Tips

Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Peter’s Planet Podcast – Hogyan utazz, amikor még zárva a világ?

Bala

Utazási tippek a szakértőtől: Utazás gyerekkel, családdal 4. rész

Glück Viktória

ÚTINAPLÓ- Miért jó a Török Riviérán turistának lenni?

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben