InfoPont
Peter’s Planet – ALBÁNIA
  • 2018. augusztus 8.

Albániát “meg kell tanulni egy kicsit”, hogy a maximumot hozza ki belőle az ember és ha ez megvan, olyan könnyű megszeretni, hogy én máris a visszautat tervezem, már a tapasztalatok birtokában.

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok majd. Arra kértük, mutassa be magát és az egyik legutóbbi útjának emlékezetes pillanatait.

A PetersPlanet.travel igazi lovebrand. A barátaimmal együtt és szeretettel raktuk össze. Egy olyan szórakoztató életmódmagazin, amely inspiráló utazásokon és embereken keresztül mesél arról, hogy mi az, ami igazán fontos az életben. Az üzenete, hogy bármit elérhetünk és bárhová eljuthatunk, ha hiszünk benne és teszünk is érte. Minden rajtunk múlik. Több mint tizenöt éve dolgozom újságíróként, először a Magyar Rádió műhelyében, majd a Marie Claire alapító csapattagjaként és végül az InStyle főszerkesztőjeként utaztam sokat. Mióta a PetersPlanet.travel-t készítem, két kiállítást is szervezhettem, az egyiket a Kubában készült portréimból a Brody Studiosban, a Perzsa portrékat pedig már az Ar2Day Gallery felkérésére, a Kempinski Hotel Corvinusban állíthattam ki.

 

KÉT TENGER TALÁLKOZÁSA

A Balkán Bora Borájaként emlegetett Ksamil szigetek konkrétan a karibi térség azúrkékjét és kristály tisztaságát juttatta eszembe. A Ksmail szigetek egy Nemzeti Park része és egyáltalán nem mondhatnám, hogy felfedezetlen. Leginkább kisgyerekes családok és fiatal párok nyaralnak itt, de a hűvös tengervíz tisztasága, a panoráma és a tenger színe olyan magas minőségű nyaralós élményt kínál, hogy még a felfedezni vágyó utazó is szívesen elnyúlik itt egy pár napra a fehér homokban, hogy a további utazásairól és a Ksamilba való visszatérésről fantáziáljon.

 

MINDIG MINDEN FRISS

Már az első napon megkérdeztem magamtól, hogy vajon miért érzem azt, hogy Albániában minden sokkal pihentetőbb? Hamar rájöttem, hogy miért. Nincs hajó a tengeren, nincs repülőgép az égen, nincsenek reklámok, gyorséttermek, fast fashion üzletek. Nyugalom van, őszinte mosoly és olyan minőségű és frissességű ételek, amiért már önmagában megéri idejönni. Az étel mindenhol kifogástalan volt, mindenhol minden tengeri étel friss, igazából már a kérdést sem igazán értették, amikor európai szokás szerint megkérdeztem, hogy a tengeri ételek közül melyik a friss ma.”Mindegyik Mister.”

 

ALBÁN VENDÉGSZERETET

Mojzes Dóri divattervező barátommal élvezzük annak az albán családnak a vendégszeretetét, akik ötödik generáció óta élnek abban a családi házban, aminek azért van nyolc szobája, mert régen sok gyereket szültek az asszonyok, ma már utazókat fogadnak a szobákban. Házigazdáink egyébként muszlim vallásúak, saját bevallásuk szerint az muszlim egyik liberálisabb ágát követik, amelyben kevésbé szigorúak a szabályok.

 

TÁMOGASD TE IS A HELYIEKET!

Egyik legjobb airbnb élményem a képen látható házban töltött éjszaka Albánia középkori fővárosában, Krujában (ami közelebb van a reptérhez, mint Tirana). A ház szobáit kiadó család öt euróért tálal fel több fogásos albán tradicionális vacsorát. Szeretettel ajánlom, hogy náluk szálljatok meg, ha őszinte szeretetet és autentikus Albánia élményt szeretnétek. Egy dupla ágy a családi házban kiadós reggelivel a vár fokán 9500 Ft-nak megfelelő leke. (Leke az albán pénznem)

 


Szöveg: Szűcs Péter Képek: PetersPlanet.travel

Instagram: @petersplanet.travel    Facebook: PetersPlanet.travel