InfoPont Ajánló Magazin
Kiemelt tartalomUtazó

Bangkok – Bolyongás a Wat-ok világában…

Thaiföld, második rész

Bangkok: elhagyjuk a Királyi Palota fehér kerítését és pár perc múlva egy újabb, szó szerint káprázatos látványossághoz jutunk. A Wat Pho temploma egyike Thaiföld 6 legnagyobb és legtündöklőbb királyi templomainak. (a ‘wat’ jelentése egyébként buddhista templom) A legrégebbi templomegyüttesben több, mint ezer Buddha-kép és szobor öleli körül a legnagyobbat: a Fekvő Buddhát. A templom egy régebbi Ayutthaya-kori (Thaiföld korábbi fővárosa) templom (Wat Photharam) helyére épült, innen kapta nevét is. III. Rama király volt, aki 1832-ben a Fekvő Buddhát és későbbi csarnokát megalkotta. Uralkodása során 16 év alatt érte el a templomegyüttes mai formáját.

 

A csarnokba lépve a 46 méter hosszú, jobb kezével a fejére támaszkodó, az építmény tetejéig érő pihenő Buddha-szobor mindenkit elkápráztat. Olyan kicsinek érzed magad mellette, olyan törékenynek. És ő csak fekszik ott és néz le rád nagy nyugalommal. Csak ámulni lehet hatalmasságán, 15 méter magas, aranyba öltöztetett alakján. A Fekvő Buddha reinkarnációjának lezárását, utolsó állomását, a Nirvána elérését jelképezi.

Ha elsétálunk szobor mellett, érezzük nagyságának varázsát, a szobor végére is jut a káprázatból; talpa és lábfeje fekete márvány, A 3 méter magas és 5 méter hosszú fekete lábfej talpán 108 darab gyöngyházberakásos jelet találunk, melyek részletesen bemutatják Buddha kedvező külső, belső tulajdonságait az úgynevezett Lakshanast.

A szobor mögötti oldalon kisebb folyosó vezet ki a csarnokból, ahol 108 darab bronz edényt helyeztek el. Ide kívánságaid beteljesülésére adományokat- aprópénzt – dobhatsz. Annak elkerülésére, hogy nem találsz a zsebedbe kellő mennyiségű aprót, már előre összekészített, 20 bath (thai pénz) érmékkel teli zsákocskát lehet vásárolni, elrebegett álmaid biztos beteljesüléséhez.  

Ha belegondolok szükség is van a bevételekre, hisz az évi többszázezer látogató könnyen leamortizálja a csodás templomot. A templomi belépő, mely 100 bath és egyéb adományok segítik hozzá a szerzeteseket a csarnok és a templom teljes 20 hektáros területének karbantartásához. A pontosság kedvéért írom, hogy a watpho.com oldala alapján 2019 január 1-től a templomi belépőt 200 bath-ra emelik. Mivel február egyik legmelegebb napján látogattam meg a templomot, a 40 fokos hőségben a belépőhöz ásványvíz is járt, korlátlan mennyiségben!

A rövid gyakorlati útmutatástól térjünk vissza a csodálatos templomegyütteshez.

A thaiföldi templomépítészeti hagyományoknak megfelelően természetesen ez sem egyetlen, a Fekvő Buddha épületéből álló. Az udvaron egy díszes, élénk színekkel dekorált sztupa „erdő” (Phra Chedi Rai néven ismertek) vesz körül több fő szentélyt. A 91 kisebb, 4 nagy sztupából és 2 harangtoronyból hetvenegyet még III. Rama király építtetett.

A Fekvő Buddha csarnoka mellett találjuk egy kis kert közepén a Bodhi fát, mely az indiai Bodhgaya-ból származó Bodhi fát jelképezi, mely alatt Buddha megvilágosodott. Remete életében itt emlékezett vissza előző életeire és ébredt rá a halál és az újjászületés lényegére. A nagy hőségben árnyékába én is szívesen leheveredtem volna.

 

A Wat Pho épületegyüttese egyben szerzetesek lakhelye, sőt működő masszázsiskolát is találunk benne. A thai emberek a masszázst a gyógyítás egy formájának tekintik. Wat Pho templomát a thai masszázs bölcsőjeként is emlegetik. A mai napig nyitottak kapui mindenki előtt, aki a 12. században már alkalmazott izom és idegrendszerre nyomást gyakorló thai masszázs technikájának ezernyi variációját szeretné megtanulni.

Bár a Wat Pho templomegyüttes nem zarándokhely – UNESCO világörökségi helyszín- évente többször is szerveznek nemzetközi buddhista találkozókat, buddhista ünnepeken közös imádságokat. Ezeken az ünnepeken a buddhista papok öltözete, háttérben a templom épületeinek és szobrainak káprázatos színeivel felejthetetlen élményt biztosít minden Wat Pho látogatónak.

 

D’ Angel

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Peter’s Planet Travel- A Felső és Közép Tisza vidéke

Zalai Mariann

Itt vannak az Utazás Kiállítás és legfrissebb számai!

Glück Viktória

Peter’s Planet – SRÍ LANKA

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben