Utazó
Nemcsak mi változunk, utazási szokásaink is… – Interjú Kovács Balázzsal, Ausztriában élő turisztikai szakértővel
  • 2020. május 18.

Ausztriában pár héttel előttünk járnak, megkezdődtek a könnyítések és már a turizmusban is a fokozatos újraindulást tervezik. Milyen intézkedések vannak érvényben májusra vonatkozóan és mi várható?

Ausztriára turisztikai szempontból a hazai szakemberek mindig is egyfajta etalonként tekintettek. A hosszú múltra visszatekintő intézményrendszer és a professzionális szolgáltatások összessége, amelyek ismerté és elismerté teszi az ágazatot. Az élet úgy hozta, hogy járványügyi szempontból is gyakran hivatkozási alap a sikeres osztrák válságmenedzselés, így most több szempontból is érdemes „vigyázó szemeinket” Ausztriára vetni. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor május közepétől már nyitva lesznek az éttermek és egyes múzeumok és pünkösdre megnyithatnak a szálláshelyek és további turisztikai attrakciók. Természetesen a higiéniára és a közösségi helyen az egymástól való távolságtartásra továbbra
is fokozottan figyelni kell. Étteremben egy asztalnál például csak négy felnőtt ülhet egyszerre, meg a gyerekeik, csoportos foglalásokat egyelőre nem fogadhatnak.
Mi az elképzelésük a nyári turisztikai szezonnal kapcsolatban, hogyan és milyen formában tudnak majd működni a szolgáltatók?

Mivel az iskolaszünet itt később – csak júliustól – kezdődik, így a nyári főszezonra már várhatóan kellő gyakorlattal rendelkeznek az új előírások mellett üzemelő szolgáltatók, hogy felkészülten és biztonságos feltételekkel fogadhassák vendégeiket. Többször elhangzott, hogy első körben majd a szomszédos országok felől történik meg a határok megnyitása, ahol szinten sikeres volt a vírus elleni védekezés, így nem jelent majd fokozott kockázatot a vendégforgalom beindulása. Az én optimista és remélt forgatókönyvem szerint a főszezon kezdetére Ausztria, Bajorország és a V4 ország-csoport már átjárható, beutazható lesz turisztikai szempontból.

Látva a tendenciákat, mi a véleménye, Magyarország mikor tudja követni Ausztriát, ezekben a turizmus számára nagyon fontos intézkedésekben?

Mivel a járvány Ausztriában két héttel korábban kezdődött, így nagyjából két-három hetes szakaszokban lehet követi az itteni intézkedéseket.
Ebből kiindulva, – a felkészülési időt is beleszámítva – nyár első felében már Magyarországon is működhet az új feltételekhez adaptál turisztikai infrastruktúra, az éttermek és szálláshelyek fogadhatják a vendégeket, nyitva lesznek a strandok és fürdők és a keresett turisztikai attrakciók.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus okozta helyzet, amely szinte az összes szolgáltatói ágat negatívan érintette, végül mégis pozitív mérleget mutat a jövőre nézve megtett újszerű, “másképpen gondolkodó” változtatások miatt?

A járvány sok mindent relativizált és átértékelt. Új szokások honosodnak meg az utazásban is, sokkal felelősebben fogunk gondolkodni, felértékelődik a regionalitás és a helyi értékek. E jelenség hosszabb távon környezeti szempontból is előnyös. Nem feltétlenül kell mindenhová repülővel utazni, fel lehet vonatra is ülni, s pár óra alatt olyan helyeket is kényelmesen felkereshetünk, ahol korábban például mindig csak átutaztunk, de nem álltunk meg. Például a magyarok többsége jól ismeri Bécset, megfordult Salzburgban, de sokan nem álltak meg Linzben. Most itt az idő, hogy ellátogassunk a jövő városába, Linzbe is (Lásd ausztriai programajánlónkat,
a következő oldalon).


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Cimkék: