InfoPont Ajánló Magazin
Kult

Ha a művész három napig nem gyakorol, azt megérzi a közönség – interjú a Nemzeti Táncszínház igazgatójával

Nagyon izgalmas és kihívásokkal teli időszakon vagyunk túl, aminek sajnos még nem is látni a végét. Kíváncsiak voltunk, hogy mi újság a Nemzeti Táncszínház háza táján, hogyan élték meg az utóbbi hónapokat és milyen tervekkel tekintenek előre az idei évre. Ertl Pétert, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A tavalyi év jelentősen megnehezítette a kulturális intézmények működését. Milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, ebben az embert próbáló időszakban?

Amikor a veszélyhelyzetet kihirdették, mi éppen a Budapest Táncfesztivál záró előadásánál tartottunk. A nehézségek ellenére mégis szerencsés helyzetben voltunk, mert az utolsó előadást éppen be tudtuk fejezni. Ezután pedig már teljes zárás következett, az épületet be kellett zárnunk, így próbálni sem tudtak az együttesek. Befogadó színházként működünk, közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozunk együtt, ezért gyakorlatilag egy csapásra megszűnt az élet a termeinkben.

Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen a pandémiára nem voltunk felkészülve, nem beszélve arról a bizonytalanságról, hogy nem tudtuk, mikor játszhatunk újra. Egy előadóművésznek ez sarkalatos kérdés. A zongoraművészek azt mondják:

Ha egy napig nem gyakorlok, akkor megérzem,
ha két napig nem gyakorlok, akkor a tanárom érzi meg,
ha három napig, akkor már a közönség is.

Ez a táncművészekre különösen igaz. Tehát a kérdés az volt, hogyan tudjuk fenntartani azt a fizikai kondíciót a pandémiás időszakban is, ami szükséges a táncszakmához.

Majd négy hónap elteltével, és a veszélyhelyzet feloldását követően a szabadtéri programunkkal, a Táncparkkal indultunk újra. Évek óta megrendezzük ezt a nyári minifesztivált, de most először a Millenárisban,
és érzékelhető volt, hogy a táncművészek is kiestek a napi rutinból. Az első mozdulataikban érződött a fizikai és lelki nyomás, ami természetesen a színpadon pillanatok alatt szertefoszlott és most is, mint mindig, csodálatos előadásokat láthattunk.

Az új évadnak optimistán indultunk neki, de az látszott, hogy a nézőink is bizonytalanok voltak, nem mernek előre tervezni, inkább aznap váltottak jegyet az esti előadásokra, érzékelhető volt egy erős visszaesés az elővételek tekintetében. Azonban nagyon jó volt látni, hogy mindenki ki volt éhezve a kultúrára, és egyre többen mertek újra színházba jönni. Mi ezt a bátorságot igyekeztünk azzal meghálálni, hogy maximálisan odafigyeltünk a maszkviselési és távolságtartási szabályokra, így a közönségünk biztonságban érezhette magát.

Aztán elérkeztünk a második hullámhoz, amikor is gyakorlatilag megismétlődött minden, de most már sokkal felkészültebbek voltunk. És az egy nagyon fontos segítség a részünkre, hogy a kormány a zárást kihirdető rendeletben megadta az előadó-művészetnek azt a lehetőséget, hogy ebben az időszakban online felvételeket készíthet és közvetíthet. Így tehát most zajlanak próbák az épületben és tulajdonképpen az előadások is megtörténnek, hiszen online közvetítésekkel, felvételekkel zajlik továbbra is az élet.

Az online jelenléttel kapcsolatban tudunk maradni a közönségünkkel.
Kedden és csütörtökön az Táncszínház ON elnevezésű online programunkon felnőtt produkciókat láthatnak a nézők, szombaton pedig a gyerekeknek sugárzunk.

A kulturális szféra szereplőinek nagy része elvesztette munkáját, ami miatt kérdésessé vált megélhetésük. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, tudnak segítséget nyújtani a táncosoknak?

A kulisszák mögött aktívan zajlik az élet, tartanak a próbák, az új premierek előkészületei folynak, próbatereink, színpadaink maximálisan kihasználtak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Köszönjük, Magyarország!” címmel hirdetett felhívást független előadóművészek részére. Az előadó-művészeti szféra a veszélyhelyzettel összefüggésben kialakított rendszere lehetőséget adott az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a pandémiás időszak elmúltával is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek.

Mi a független táncművészek programjának megszer-vezésére kaptunk lehetőséget. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy Magyarország minden szegletébe eljuthassanak a táncalkalmak, események, ezért elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban megszervezett közösségi, előadó-művészeti és oktatói programok létrehozására biztattuk
a független táncművészeket.

A kormány a program keretében 1 milliárd forintot biztosított a kulturális szférának. Ezáltal a program által a magyar társadalom kulturális élményhez jutott. Ráadásul, egy személyközeli élményhez, ami talán még érdekesebb, mintha elmenne egy színházba, ahol fölmegy a nézőtérre és nem is találkozik a művészekkel. Igazán megtisztelő feladat volt, hogy a Táncszínház 50 millió forintnyi támogatást biztosíthatott 150 művésznek. Ez a 2020-as évünk egyik legfontosabb és legnagyobb feladata volt.

Ezekben a hónapokban nagyon nehéz előre gondolkodni, túl sok a bizonytalanság, de mégis előre kell nézni, haladni kell tovább. Milyen terveik vannak a következő évadra?

A közeli hónapokra megszületik a műsorterv, sőt, tulajdonképpen három műsortervünk is van, de követve a kormány javaslatait, amíg nem oldódik meg a helyzet, addig nem veszélyeztetjük sem a közönséget, sem a művészeket. A kollégák biztonsága és egészsége is elsődleges szempont. Tehát rendre megszületnek a műsortervek arra vonatkozóan, hogy kivel fogunk élőben játszani, de ezzel párhuzamosan rögtön arra is gondolunk, hogy melyek azok az előadások, amelyekről felvétel készülhet. Ebből áll össze az online műsortervünk, amit rövidebb időkeretben állítunk össze.

Hogyan kalkulálnak az idei Budapesti Táncfesztivállal kapcsolatban?

A március eleji fesztivál feltételei sajnos nem adottak. Tehát annak ellenére, hogy a külföldi társulatokkal megszülettek a megállapodások, és izgalmas programokat terveztünk, ezeket sajnos el kellett csúsztatnunk szeptember második felére. Nagyon bízunk abban, hogy addigra minden olyan feltétel megteremtődik, hogy nemcsak a magyarországi előadók, hanem a nemzetközi fesztiválvendégek is jelen tudnak majd lenni a rendezvényen. Sőt, annak is nagyon örülnék, hogyha a már meghívott külföldi táncszakemberek ismét ellátogatnának hozzánk, és a fesztivál keretében bemutatkozó magyar társulatok az eseményt követően még több meghívást kapnának külföldi színházaktól, fesztiváloktól.


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Játék a Nemzeti Táncszínház jegyekért

Szabó Ildikó

Külföldi és hazai művészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban

Glück Viktória

Rueda Rumli volt Pápán

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben