InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

A motiváció, mint hajtóerő – te már megtaláltad?

Hogyan lelj rá a belső indíttatásaidra?

A jóllét egyik legfontosabb alapköve a belső motiváltság, ami napról napra előre hajt, energiát ad és megalapozza az utat a cél felé.

Sok helyen elhangzott már, hogy „nem a cél számít, hanem a megtett út” és ez nagyon igaz. Viszont mi kell az úton levéshez? Motiváció! Méghozzá olyan, ami belülről fakad és nem külső elemek határozzák meg, mint például a pénz vagy a valaki másnak való megfelelés. (Itt felmerülhet a kérdés, hogy a pénz nem motiválhat? Dehogynem, de érdemes belső késztetéssé tenni, hiszen a pénz által valamilyen érzést elégítünk ki, ezért érdemes az elsődleges vágyott állapotot előtérbe helyezni, és nem az anyagiakra koncentrálni.)

Van olyan célod, aminek eléréséhez érzed magadban a hajtóerőt?

Ha igen, az nagyszerű, csak így tovább! Viszont ha még nincs meg igazán a cél és nem érzed magadban a motiváltságot, akkor itt az ideje felkerekedni és belevetni magad a kutatásba. Tedd fel a következő kérdéseket magadnak: Mit szeretek csinálni? Mi érdekel igazán? Mivel foglalkoznék, ha megnyerném a lottót, és bármivel foglalkozhatnék? Min változtatnék magamon, a munkámban, a magánéletemben?

Nézz körbe magadban és magad körül, vedd észre a fontos dolgokat és tegyél érte, így jó eséllyel megláthatod a motiváló erődet. Aztán ha ez megvan, már csak cselekedni kell, azt pedig érdemes lépésről lépésre tenni. Tűzz ki részcélokat, mert ha túl távoli a végpont, akkor esélyes, hogy beleunsz, belefáradsz és annyira messze érzed majd magadtól, hogy már nem is látod lehetségesnek a megvalósítását. Kellenek a szakaszos célkitűzések, amikor kisebb pontokat tűzöl ki a nagy cél felé, így folyamatosan lesz visszaigazolásod a cselekedeteidről, ami azért jó, mert érezheted az úton való haladást.

Szerintem, ha nincs meg az emberben eredendően valami iránt a motiváció, akkor érdemes megkeresni, addig tájékozódni a világban, amíg rátalálunk valami olyan tevékenységre, ami felébreszti bennünk ezt a hatalmas erőt. A kellően motivált ember bármire képes és mindent elérhet, ezért azt javaslom, hogy találj rá a valódi célodra (hidd el, mindenkinek sikerülhet) és érezni fogod magadban a felkerekedési vágyat!

(Olyan is előfordulhat, hogy motiváltak vagyunk valami iránt, aztán idővel elérjük azt, majd alábbhagy a szenvedély és nem tudjuk mihez kezdjünk, hiszen már elértük a célt. Ez kétségbeejtő lehet, ami teljesen normális, de ilyenkor sincsen semmi gond, az élet folyamatosan hullámzik. Érdemes megpihenni és nyitott szemmel járni továbbra is, annak érdekében, hogy meglássuk új, kisebb-nagyobb céljainkat.)

Zajongo.blog.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A hiperaktivitás és ami mögötte van

Zalai Mariann

Megvalósítottam-e már önmagam ?

InfoPont

Fedezd fel a hajtóerőidet!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben