hozzávalók / 8 adag
A tésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
A töltelékhez
50 dkg szilva
1 kávéskanál fahéj
3 ek. nádcukor
5 dkg darált mandula
10 dkg mandulapehely
elkészítés
A tészta elkészítéséhez elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.
Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összekeverjük a tésztát.
Miután a tészta összeállt, fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.
Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. (Ha nagyon szakadna a tészta, akkor gyúrjuk át még egyszer)
Az megfelelő méretre kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
Piténk méretéhez igazítva sütőpapírt vágunk, ráfektetjük azt a tésztára, és kerámia sütőbabbal megtöltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.
Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
A sütési idő letelte után kivesszük a pitét, eltávolítjuk a papírt és a gyöngyöket, majd megszórjuk a pite alját a darált mandulával (hogy felszívja a szilva levét). Ezután töltelék gyanánt belekanalazzuk a cukrozott szilvát.
A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.
A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.
Eredeti recept:
Olvass bele legújabb magazinunkba!