InfoPont Ajánló Magazin
Kiemelt tartalom

Interjú- Őry Tamás, a Kamion Európa-bajnokság magyarországi promótere

Immár harmadik éve része a nemzetközi motorsport eseményeknek a Hungaroringen megrendezésre kerülő Kamion Európa-bajnoki futam. Büszkék lehetünk rá, hogy a mogyoródi pálya ennyi jeles eseménynek helyszíne, így kíváncsiak voltunk, miként fejlődött idáig az izgalmakban sem hiányos verseny. Őry Tamással, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

Hazánkban az autósport nagy érdeklődésnek örvend, a kamionversenyzés pedig kuriózumnak számít. Miért döntöttek pont a Kamion Európa-bajnokság mellett?

A célunk az volt, hogy egy olyan versenysorozatot hozzunk Magyarországra, ami a FIA hivatalos nemzetközi bajnoksága, azaz EB vagy VB szintű verseny. A kamionsportban nincs világbajnokság, az EB a legmagasabb szintje. A kamionversenyeknek mára már hagyománya van hazánkban: 1987-től kezdve háromszor is volt Kamion EB a Hungaroringen, a legendás magyar versenyzővel, Krasznai Jánossal. Ez pedig adott egy olyan lökést, ami megerősített minket abban, hogy ezt megpróbáljuk visszahozni huszonöt esztendő után Magyarországra.

Mióta elhivatott a szakma iránt?

A kamionversenyzéshez kötődő szenvedélyem régre nyúlik vissza. Nagyon jól ismertem az OXXO csapat tagjait, Szobi Balázst és Jobbágy Ákost, a projektjüket pedig a kezdetektől fogva figyelemmel kísértem. Az igazi löketet pedig az adta, amikor 2013-ban részt vettem a csapat meghívására a nürnburgringi kamionfesztiválon, amit a kamionsport Mekkájaként is emlegetnek. Óriási élmény volt, így ekkor határoztuk el, hogy megpróbáljuk negyed évszázad kihagyás után újra meghonosítani Magyarországon ezt a különleges versenyt. Nem beszélve arról, hogy van kiért szurkolnunk Kiss Norbi személyében, aki kétszeres Európa-bajnokként tavaly csapatot váltott, a német Tankpool24 Racinghez igazolt át, akik akkor a mezőny végén szerepeltek. Azonban Norbi kiváló munkájának köszönhetően – amit mi is támogatunk – egyre feljebb került a csapat a tabellán, így az idei hungaroringi futamon további dobogós helyek, győzelmek várhatóak.

Mennyire volt nehéz megszerezni a rendezés jogát?

Nagyon. Ugyanazt az utat kellett végigjárni, mint a Forma 1-nél: meg kellett győznünk a döntéshozókat, hogy hazánk jó házigazdája lesz a rendezvénynek. Sportdiplomáciai sikerként élem meg, hogy két év alatt fel tudtunk kerülni a térképre. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk a versenyzőktől, csapatoktól, akik szívesen jönnek vissza hozzánk. A szervezés kapcsán pedig évről-évre egyre jobb teljesítményt nyújtunk, mert nemcsak a lóerők megszállottjaira gondolunk, hanem nagy hangsúlyt fektetünk a kiegészítő programokra is. Idén lesz motocross freestyle show, rengeteg családi program és interaktív játékok a gyerekeknek. A betét futamunk idén is a luxus versenyautók csatája lesz, azaz a Blancpain GT Series Sprint Cup, sőt még egy GT3-as sorozat is helyet kap az eseményen. A kamionsport alapfilozófiája, hogy a néző a legfontosabb, így minden típusú jeggyel be lehet menni a paddockba, közvetlenül lehet találkozni a csapatokkal, versenyzőkkel.

Rendezvényünk presztízsét növeli még egy egyedülálló szakmai kiállítás, ahol a legnagyobb kamion-, pótkocsigyártó és logisztikai cégek mind helyet kapnak, és évről évre egyre több vállalat mutatja be tevékenységét, legújabb termékét.

Célunk, hogy hosszútávon egy olyan rendezvényt építsünk fel, amely hazánk egyik legkiemelkedőbb motorsport eseménye címét is elnyeri, és tíz év múlva pedig az európai kamionsport egyik őshazájaként emlegetnek majd minket …

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

115 millió Ft-os összdíjazással zajlott le a 13. Budapest Poker Open

Glück Viktória

5+1 nyári sport az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek

Glück Viktória

Ha szükséged van egy kis motivációra!

Szabó Ildikó

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben