Hasznos
Hűvös Ágnes: A csapatomra vagyok a legbüszkébb
  • 2021. október 22.

Ismeritek a mondást: Céltalan hajósnak a szél sem kedvez. Aki már vállalkozott valaha, tudja, hogy a kitűzött rövid és hosszú távú célok, nem csupán az előrehaladást segítik, hanem egyfajta motivációt és lendületet adnak a kitartó munkában. Azonban időnként előfordul, hogy elakadunk, megtorpanunk, érezzük, hogy valami nem oké, csak éppen, mivel benne csücsülünk, nem látunk ki belőle, nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor jöhet jól egy külső segítség, valaki, aki rálát a problémánkra és szakavatott szemével észreveszi azt is, amit mi nem vagyunk képesek. Hűvös Ágnessel, a Karson Consulting tulajdonosával beszélgettünk.

Mivel foglalkozik egy stratégiai tanácsadó?

Vállalkozásoknak segítünk megfogalmazni 3–5 éves célkitűzéseket, majd ezt követően lebontjuk részekre, hogy megvalósíthatóak és mérhetőek legyenek. Segítünk abban, hogy létrejöjjön az az útvonal, ami működik és abban, hogy egy vállalkozás vezetői, tulajdonosai megértsék, hogy mit kell tenniük. Egy stratégiai tanácsadó, általában messzire néz, és utána azt közelíti valahogyan a jelen időhöz.

A vállalkozások nagyon komplex rendszerek. Kicsit olyan, mint a pókháló, hogyha meghúzom az egyik szálát, akkor vele mozdul sok másik szál is, egyik hat a másikra. Alapvetően mi ezeket a szálakat próbáljuk úgy húzgálni, hogy sehol ne szakadjon meg, sehol ne akadjon meg a működés. A Karsonnál a tanácsadók folyamatosan összehangolják a munkájukat, kísérik a vállalkozást.

Milyen probléma esetén fordulnak hozzátok a vállalkozások?

Háromféle nagy területen dolgozunk.

Az egyik, amikor egy vállalkozás, vezetője, tulajdonosa azt mondja: nem látom át, hogy mit csinálok. Káosz van, nem tudom, hogyan lehetne stabil ez a vállalkozás. Nem tudom, hogy merrefelé tartunk, nem tudom, hogy miért történtek bizonyos dolgok, nem tudom, nem látom az adatokat. Van egy olyan szolgáltatásunk, amely kifejezetten a stabilizálással és az átláthatóvá tétellel foglalkozik.

A másik, amikor azt mondja: növekedni szeretnék, szeretném növelni az árbevételemet, növelni a profitomat, növekedést szeretnék elérni a piacon, de valahogy nem megy. Látszólag ilyenkor a vállalkozások plafonba ütköznek, de ezek a plafonok többségében üvegplafonok, nem léteznek, vagy nem úgy léteznek, tehát át lehet törni őket, csak meg kell találni azt az utat, hogy hogyan. A növekedés elakadás, nagyon tipikus terület.

És a harmadik, – ami nekünk a jutalomjáték – amikor az ügyfél azt mondja, hogy szeretnék egy új dologba belekezdeni úgy 3-5 év múlva, és szeretném, hogyha úgy építenénk a céget, hogy három év múlva elengedhessem, jó áron eladhassam, vagy három év múlva maradjak tulajdonos, de már ne kelljen részt vennem a mindennapos munkában. Ebben a több éves távban már tudunk stratégiát tervezni nagy eredményeket elérni. Az esetek többségében az a prioritás, hogy növeljük a cég értékét. Egyértelmű, stabil működésű, kiszámítható eredményeket hozó, jobban eladható, jobban átadható céget hozunk létre.

Azt a típusú stratégiai-tanácsadást, amit csinálunk, főleg a nagyobb tanácsadó cégeknél szokták a vállalkozások megtalálni, akik viszont multiknak és középvállatoknak dolgoznak, a kisebbekkel nem foglalkoznak. Olyan típusú cég, mint mi, nem nagyon van a piacon. Nekünk 10 év munkája van abban, hogy a magyar piacon megtaláltuk azt a megoldást, amivel a kicsiknek vagy a kisebbeknek is tudunk tanácsot adni. A mikro-vállalati üzletágunk a legkisebbektől kezdve a két háromszázmillió forintos árbevételig dolgozik, általában 4-5 fő alatti létszámmal, és a vállalkozás is 4-5 évesnél fiatalabb.

A KKV üzletágunk már e fölött, körülbelül hárommilliárd forintos árbevételű cégekig tevékenykedik, e fölött presztízs és igény kérdése is, hogy a cégek már a nagyobb tanácsadó cégekhez fordulnak.

Mire vagy a legbüszkébb a munkádban?

Az egyik, amire legbüszkébb vagyok, az a csapatom. Az elmúlt 5 évben, ennek a csapatnak emberileg, ami kijuthatott, az kijutott. Betegség, hirtelen élethelyzet váltás és még sorolhatnám. A kollégáim között vannak egészen speciális igényűek is. Van például olyan család, ahol csak egy ember dolgozik, speciális igényű gyermekeket nevelnek. Van olyan kollégánk, aki súlyosan mozgáskorlátozott, és mi pedig egy lépcsős irodában vagyunk, ami ráadásul egy macskaköves utcában található, mégis megoldjuk.

Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ez a csapat, amikor csak kell, összezár, segíti egymást. Együtt küzdenek és együtt ünnepelnek. Egy nagyon jól működő csapatot építettünk fel.

A másik büszkeségem pedig, hogy vannak olyan ügyfeleink, akik több év után is visszatérnek hozzánk. Tehát amit már egyszer átbeszéltünk, azt végrehajtották és utána, amikor a cégük egy új helyzetbe kerül, akkor újra hozzánk fordulnak. Vagy éppen egy másik cégükkel jönnek, amiből szintén látszik, hogy nagyon elégedettek velünk. Legrégebbi ügyfelünk 2004 óta dolgozik velünk.

CarsonGrey Üzletfejlesztő Kft.
1011 Budapest, Szalag u 19.
+36 30 239 5471
hello@karsonconsulting.hu

Olvass bele magazinunkba is: