InfoPont Ajánló Magazin
Kiemelt tartalomUtazó

Hátizsákkal és gyerekekkel Vietnámban

Januárban a barátnőmmel nekivágtunk a 6 és 8 éves fiainkkal hátizsákosan Vietnámnak – sokan azt mondták, őrültek vagyunk, hogy ekkora kockázatot vállalunk, hiszen “biztos megbetegszünk, szervkereskedők áldozatai leszünk”, és a többi szokásos, sztereotípiákra épülő figyelmeztetést is mind megkaptuk. Már örülök, hogy ezek nem tudtak eltántorítani. Életem meghatározó élménye volt a fiammal bejárni Dél-Vietnámot: bepillantást nyert egy teljesen más nép kultúrájába, építészetébe, vallási rítusaiba, gasztronómiájába. Megtapasztalhatott egy addig csak állatkertből ismert állat-és növényvilágot, azt, hogy milyen kincs is az ivóvíz, hogy mekkora ajándék a tanulás lehetősége és milyen kényelemmel jár az európai élet egy fejlődő országhoz képest. Úgy érzem, kiszélesedett a látóköre, nyitottabb lett a világra. Már tervezgeti, hogy jövőre Kambodzsába szeretne menni megnézni Angkort. Szerintem jó ötlet.

Ami pedig engem illet:

Anélkül, hogy túl ezoterikusra venném a formát, az, hogy miért vágyunk bizonyos helyekre a Föld körül, temérdek -egyáltalán nem véletlen- “véletlen” összejátszásából fakad. Megéri ezeket az álmokat kergetni? Abszolút!

Amikor először pillantottam meg a harsányzöld banánligeteket a transzferbusz ablakából, lelki szemeim előtt megjelent a múlt is: amerikai Huey helikoptereket képzeltem föléjük és a rizsföldeken katonák délibábjai meneteltek a derékig érő fűben, pont, mint az Apokalipszis Most-ban vagy a Szarvasvadászban. Saigonban az első nádkalapos nőről azonnal bevillant a Jó reggelt Vietnám! második jelenete, ahol Robin Williams a nyitott terepjáróban beleszeret az első két kalapos nőbe, akit meglát. A Szerető című film nyitóképe pedig a Mekong deltáját mutatja, s az azt általszelő kompot Vinh Long és Sa Deq között. Miközben átkeltünk a komppal ezen az útvonalon, azt éreztem, hogy jó munkát végeztek az operatőrök, de azért mégis sokkal szebb élőben. Tinédzserkoromban a kamera mutatta meg Vietnámot, és én azokba a képkockákba szerettem bele. A belső utazás, hogy miért is vagyok pont itt a mostban és nem máshol, ugyanolyan fontosnak és fantasztikusnak bizonyult, mint fizikailag bejárni ennek a sokszínű országnak minden szegletét a filmek ihlette múlt és a jelen, a gasztronómia, a vallás és a természet dimenzióiban. Mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy utazzon élete meghatározó filmjei alapján, nem fog csalódni, sőt!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Őszi könyvszüret

InfoPont

Programturizmus

InfoPont

Sikeres nyári szezont zárt a belföldi turizmus

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben