InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

HAMVAS BÉLA NYOMÁBAN

Szentendre határában, a Kőhegyen áll Hamvas Béla háza.

„Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg.
Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig.
Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked,
ha magadnak tartod.”


Az idézet Hamvas Bélától származik, a gondolatot pedig a legjobb egykori házában ízlelgetni. A programot az utazzgeografussal.com ajánlotta, velük voltam a túrán, aminek csak az egyik állomása Hamvas Béla kőhegyi otthona.

GYÜMÖLCSÖSKERTEK

Az Utazz geográfussal egy könnyed gyalogtúrát kínált a Visegrádi-hegységbe, Szentendre és Pomáz egykori szőlővidékére. Az erdővel tarkított gyümölcsöskertek fölé a fennsík déli végét jelentő sziklafalak magasodnak, ám nagy szintkülönbségekre így sem kell számítanunk, legalábbis ami az útvonalat illeti.

KŐHEGYI MENEDÉK

Bár 180 éve Petőfi is járt erre, a túra Hamvas Béla emlékeit keresi. Gyöngyi, a jelenlegi tulajdonos mutatta meg azt a hangulatos tornácos parasztházat (ami eredetileg vincellérház volt) és a kertet, ahol az író éveken át alkotott. A túra során a szervezők Hamvas Béla bölcsességeivel gazdagítanak.

CSODÁS PANORÁMA

A fennsíkra feljutva az ország egyik leginkább épen maradt menedékházához jutunk, ahol a túra résztvevői megkóstolhatják az ezen a vidéken termett szőlőből készült borok egyikét. Az egykor a rácok által elkezdett szőlőművelés a filoxéra-járvánnyal ért véget errefelé 133 évvel ezelőtt. A kipusztult szőlőket 6 évvel ezelőtt elkezdték újratelepíteni.

ALKOTÓ ENERGIÁK

A Hamvas háznak köszönhető élményből és az ott szerzett inspiráló élmények hatására egy vonaton fejeztem be az első regényemet, ami 2021 tavaszán jelenik meg a Libri kiadó gondozásában. Itt, az InfoPont Magazinban is be fogom mutatni nektek, hiszen alapvetően az utazásaim élményeiből inspirálódott a három generációs családregény.

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok.

Instagram/petersplanet.travel
Facebook/PetersPlanet.travel


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Peter’s Planet Travel- Dél-Amerika Lelke

InfoPont

Utazz itthon

Bala

Gasztrotúra

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben