Gasztro
Gáspár András a magyar Jamie Oliver
 • 2020. november 6.

Nincs olyan, aki ne ismerné Jamie Olivért és vele együtt Gáspár András hangját. Kezdetektől fogva szinkronizálja a híres angol szakácsot, megközelítően úgy 25 éve. Kíváncsi voltam, hogy milyen viszonyban áll a tűzhellyel a hasát igen csak szerető színész, aki a felnőttek mellett hamar a gyermekek kedvencévé vált, mégpedig Kung Fu Panda magyar hangjaként.

Lelkesen mesélt kedvenc édességéről:

Nagyon szeretem a hasamat és feleségem Balázs Ági remekül főz. Van három gyerekem, és amikor itt vannak a fiaim, együtt család, Ági fantasztikusakat főz nekünk, mindannyiunk nagy örömére. Őszintén szólva, szerettem volna magam is elnyerni a család elismerését, és emiatt azon gondolkodtam, hogyan pozicionálhatnám én is valahogyan magamat. Így aztán azt találtam ki, hogy évente egyszer, én főzök, Ági születésnapján. Évek óta minden március 25-én enyém a konyha. Ilyenkor előveszem Jamie Oliver könyvét és abból választok receptet. És tényleg, azóta már minden brutális receptet megcsináltam belőle, a hal ételektől kezdve a sóburokban sült csirkéig, vagy például a paradicsomlevest Jamie módra, ami inkább sűrű massza, mint leves, benne kenyérdarabokkal.

Vannak olyan tipikus Jamie ételek, amikbe ezerféle dolgot beleszór, nagy, széles mozdulatokkal, és amikor főzök, utánam is úgy néz ki a konyha, mint amit letaroltak. Aztán mivel annyira elfáradok ebben, rendszeresen az történik, hogy csak fekszem utána, mint aki hadjáraton volt, közben pedig Ági takarít utánam. Ami tudom nem szép dolog, hogy az ünnepelt takarít, de jártányi erőm sem marad mire elkészítem az ünnepi menüt. Ezen a napon, apait-anyait beleadok, és ez meg is látszik rajtam is és a konyhán is.

Egyébként ez a főzés dolog be is jött, ahogy vártam, mert azóta mindenki azt mondja a családban, hogy hát igen az anya az király, na de az apa, amikor az évben egyszer főz nekünk, na az aztán nagyon ott van. Végül is elértem amit szerettem volna, most már engem is a konyha királyaként emlegetnek otthon.

Ez a két édesség, amit elmondok nektek, ezek jöttek be leginkább, a család imádja és ezek azok, amiket bárki megtud csinálni. Jamie Oliver szerény nagyképűségével az első recept neve:

Pudingok Királya

Hozzávalók (4-6 főre):

 • 4 tojás
 • 6 dl tej
 • 120 gr finom zsemlemorzsa
 • 240 gr vaniliás cukor (jóval kevesebbet teszek bele, hogy diétás legyen)
 • 4 csapott evőkanál málna dzsem (lehet eper, őszibarack, sárgabarack)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt, 150 fokra. Tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat és a maradék 1 tojást tálba tesszük, felverjük habbá. Adjuk hozzá a tejet, zsemlemorzsát, 85 gr vaníliás cukrot. Kanalazzuk
a dzsemet egy tortaforma aljára és kenjük el egyenletesen. Öntsük rá a tojásos keveréket és süssük az előmelegített sütőben 1 órán át vagy amíg megdermed. Amikor ez készen van, habbá verjük a maradék 3 tojás fehérjét és lassan hozzáadjuk a maradék cukrot ehhez a tojásfehérjéhez, lassan összekeverve, de óvatosan, hogy ne essen össze. Púpozzuk rá a sodó tetejére majd süssük a sütőben tovább 15-20 percig, hogy a hab is átsüljön, világosbarnára piruljon. Ha készen van, picit hűlni hagyjuk és már tálalhatjuk is. Mindig nagy sikert aratok vele, bátran ajánlom mindenkinek.


Csodás citromos puding

Hozzávalók (4-6 főre):

 • 60 gr vaj
 • 120 gr vaníliás cukor
 • 1 citrom hája és leve
 • 2 nagyobb szétválasztott tojás
 • 60 gr finomliszt
 • késhegynyi sütőpor
 • 2,5 -3 dl tej

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Dolgozzuk össze a tálban a vajat cukrot, citromhéját, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a tejet és 3 evőkanál citromlevet. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a keveréket. Dolgozzuk össze jól, de ne túl erősen, a levegőnek nem szabad kiszabadulni a fehérjéből. Öntsük egy kivajazott tűzálló edénybe, állítsuk az edényt 1/3-ig vízzel megtöltött mélyebb tespibe, és süssük a pudingot az előmelegített sütőben kb. 45 percig, míg a teteje megszilárdul és aranyosan mosolyog ránk. Kivesszük a jénait, letöröljük és tálaljuk. A teteje kicsit ropogós, a közepe remegős, az alja folyós. Ez is egy varázslat. Imádjuk.


Olvass bele a magazinunkba is: