InfoPont Ajánló Magazin
GasztroInfoPontKiemelt tartalom

A tökéletes farsangi fánk

Farsangkor kötelező fánkot sütni, hiszen nem lehet ellenállni, ha a család apraja-nagyja követeli. Viszont számtalan fánk recept van, vajon melyik lehet az, amivel tuti befutók lehetünk? Máris mutatjuk! Íme az igazi, puha és finom szalagos fánk receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5–3 dl zsíros tej
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 2 cent rum
  • 1 liter olaj (a sütéshez)

Tálaláshoz:

  • lekvár
  • porcukor

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját. A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat. Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet. Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható. Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük.
  2. Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket. Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen.
  4. A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk
  5. a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük.
  6. Az egész folyamatot meleg, huzatmentes konyhában végezzük!
Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Látogass el Európa egyik legszebb vásárára! – Ma nyílik a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár!

Zalai Mariann

ÉdességNeked – Április, a méz hónapja

InfoPont

Badacsonyban ezen a hétvégén sem fogsz unatkozni

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben