Hozzávalók (5 főre)
Marhapofa 5 db
Száraz vörösbor 5 dl
Fehérrépa 2 darab
Vöröshagyma 4 nagyobb darab
Fokhagyma 1 nagyobb fej
Só, bors kakukkfű, cukor
Sárgarépa 3 nagyobb darab
Dödölléhez
Burgonya 1kg
Vöröshagyma 3 nagyobb fej
Rétesliszt
Sertészsír 200 gr
Gombaragu
Shimeji gomba 200 gr
Rizsecet
Só, bors, cukor
Répa
Sárgarépa 5 kisebb darab
Só, cukor, olíva olaj
Elkészítés
HÚS
A pucolt hagymát és zöldségeket kevés zsíron lepirítom, felöntöm a vörös borral és visszaforralom. Marha alaplevet adok hozzá, ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel és fokhagymával. A pofahúst megtisztítom és formára vágom,
forró serpenyőben körbekérgelem, egy mélyebb serpenyőbe teszem a húsokat és a vörösboros levet ráöntöm. Fontos, hogy lepje el a húst! 110-120 fokos sütőbe teszem 2-3 órára (az idő hús függő). Amikor elkészült a hús, kiveszem az alapléből. A visszamaradt levet pelenkán átszűröm és visszaforralom méz állagúra. A húsokat
ezzel a sűrű “pecsenyelével” fényezem.
DÖDÖLLE
A pucolt burgonyát vékony fél karikákra vágom és annyi vizet teszek hozzá, hogy épp ellepje. Sózóm a vizet és puhára főzöm. Bennehagyom a főzővízében a burgonyát és összetöröm, majd ízlés szerint borssal és sóval ízesítem. A zsiradékon az apróra vágott hagymát nagyon lassan megpirítom, majd a burgonya masszához adom. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadom a réteslisztet, amíg el nem válik az edény falától. Még melegen kigolyózom egy tepsire és sütőben 250 fokon megpírítom.
GOMBARAGU
A gombáknak levágom a szárát, nagyon óvatosan olívaolajon megpárolom, sóval, borssal ízesítem és kevés
ecetet adok hozzá, majd a cukorral beállítom az ízét (nem baj, ha ecetesebb kicsit).
RÉPA
A vizet felforralom, kevés sóval, cukorral ízesítem és belerakom a tisztított répákat, majd lezárom a tűzhelyet.
Hagyom kihűlni a vízben a répát. Félbevágom, majd a vágott oldalát lassan megpirítom.
Ha mindezekkel készen vagyok, tálalom is a képen látható módon.
Jó étvágyat!
www.facebook.com/noel.fodor.946
fodornoel03@gmail.com
Olvass bele legújabb magazinunkba!