InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Felelősséggel a környezetért! – faültetési akciói miatt részesült elismerésben a MagNet Bank

A Magyar Bankszövetség és Dr. Nagy István Magyarország Agrárminisztere személyesen üdvözölte a JÓTETT Bank – ZÖLD SZÍV Programot, és elismerő okleveleket adott át a kiemelt támogatóknak. A JÓTETT Bank- ZÖLD SZÍV Programban való kiemelkedő részvétele elismeréseként a Fenntartható környezet 4 faleveles banki támogatója emblémát adományozta a MagNet Banknak, melyet Molnár Csaba vett át a Magyar Bankszövetség programindító rendezvényén. A közösségi bank a három kiemelkedő banki szereplő egyike, aki megkapta az 5, illetve 4 leveles támogató emblémát.

1 ügyfél = 1 fa

A klímaváltozásra válaszként újabb, immár ötödik faültetésével kezdte az évet a MagNet Bank: az 1 ügyfél = 1 fa szemlélet elindítójaként a 2019 -2021 között elültetett 40 ezer fán felül – a JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV Programban tett vállalása szerint – további 10 ezer facsemete ültetésébe fogott: ez megegyezik a 2021-ről 2022 között regisztrált ügyfélállomány növekedésével. A bankszektorban unikális erdőültetés ötletadója Fáy Zsolt, a MagNet Bank Elnöke 2019 tavaszán arra tett javaslatot és ígéretet, hogy a Bank mind az akkori 40 ezer ügyfele nevében elültet egy fát két év leforgása alatt. Így született meg a MagNet Tölgyes gondolata, amelyet mára két helyszínen: az Ócsai Tájvédelmi Körzetben és az Esztergom térségében 40 ezer fa népesíti be.  

Molnár Csaba, a MagNet Bank Közösségfejlesztési Igazgatója szerint – „Ezzel az elismeréssel is igazolni látjuk törekvéseinket és öröm számunkra, hogy a bankszektor követi példánkat: egyre több pénzintézet tesz 1 ügyfél = 1 fa vállalást a jövő generációi érdekében. Hatásaink így összeadódva egy valóban zöld Magyarország vízióját vetíthetik előre.”

Tovább növekedett az ügyfélállomány, ez további faültetéseket jelent!

Ritkaság, hogy egy bank növekedésének a környezet is örülhet! A MagNet esetében a 10 ezer új számlát számláló ügyfélállomány növekedés további 10 ezer új lakót jelent a MagNet Tölgyesekben is. A   korábbi faültetések helyszínén, az Ócsai Tájvédelmi Körzetben folytatódik az ültetési munka, az akció sikerét az Erdőmentők Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatása garantálja ezúttal is.

„A felújítást most is olyan fajokkal végezzük, amelyek már ellenállóak és a várhatóan a viszontagságos éveket is átvészelik majd. Kétéves, 50-80 centiméteres, őshonos kocsányos tölgyekkel, – mézgás égerrel elegyben – népesítjük be közösen az erdőt, vigyázunk a facsemetékre és gondozzuk őket, míg meg nem erősödnek. Hisszük, hogy az erdők és a bennük élő vadvilág rezervációja jelenti az egyetlen kiutat a globális ökológiai katasztrófából, ez a faültetés ebben óriási segítséget jelent” – mondja Csanádi Viktor, az Erdőmentők Alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetője.

A faültetés környezetre gyakorolt hatása jelentős

A MagNet Faültetés negyedik ütemének hatásbeszámolóját készítő Erdőmentők Alapítvány közlése szerint: az elmúlt két évben teljesített 40 ezer fa ültetésének szén-dioxid megkötő képessége, a teljes életciklusra vonatkoztatva 2480 tonna, míg a telepítés során kibocsátott szén-dioxid becsült tömege 950 kilogramm. Így a 2019/21 évben az erdőgyarapítás finanszírozását felvállaló MagNet Bank a 40 ezer fa telepítését felölelő akció keretében a környezet szempontjából igen jelentős, 2479 tonna szén-dioxid megkötéshez járult hozzá.   

A számok ugyan magukért beszélnek, de valóban elég az egy vállalat részéről, ha faültetésbe kezd, vagy ennél többre is van szükség?

Hol kezdődik valójában a vállalatok felelőssége

A klímaváltozás körülifélelmek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégekre, hogy végre ne fordítsák el a fejünket a legégetőbb fenntarthatósági kérdésektől. Bár fontos az is, hogy egy vállalat az autóflotta helyett biciklizésre ösztönözze a vezetőit vagy zöld felületeket létesítsen az irodaházakban, a környezettudatos vállalati működés ennél mégis összetettebb probléma. „A kérdés az, hogy egy vállalat a fő tevékenysége révén hogyan járul hozzá a környezet megóvásához” – mondja Fáy Zsolt a MagNet Bank elnöke.  

A faültetésünknek komoly pozitív hatása lesz a környezetünkre, de ez egy mellékága a fő tevékenységünknek. A valódi társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság ott jelenik meg egy bank esetében, hogy milyen célokra ad hitelt. Amikor értékalapú pénzintézetként napelemparkot, elektromos mobilitást, alternatív iskolákat vagy biogazdaságokat finanszírozunk, akkor a fő profilunk és a támogatott ügyek nem különülnek el egymástól.  Olyan hitelcélok realizálódnak, amelyekkel a bankunk is egyetért és az ügyfeleink is, akik ránk bízzák a pénzüket” – teszi hozzá Fáy Zsolt.

A világ legkülönbözőbb pontjain működő értékalapú pénzintézetek már felismerték saját felelősségüket abban, hogy tevékenységükkel nagyban befolyásolják a környezetüket. Az Értékalapú Bankok Nemzetközi Szövetségének (GABV) tagbankjaként a MagNet Bank is azok közé tartozik, akik nap mint nap tudatosan döntenek egy-egy hitelbírálat során. 

Mivel a pénzintézeteknek különösen kiemelt szerepük van a javak újraelosztásában, fontos, hogy erős kontrollt gyakoroljanak arra, hogy a fenntarthatóságot segítő szektorok virágozzanak, a károsak pedig források hiányában visszaszoruljanak. 

Elég, ha ültetünk pár fát vagy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket?

De vajon elég az, ha fákat ültetünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, bojkottáljuk a műanyagot és a pálmaolaj használatát, vagy ennél sokkal többet is tehetünk a környezetünkért, a valódi változásért? Valódi változást elérni a fogyasztók tudatos döntése nélkül elképzelhetetlen. Nagy szerepük van abban, hogy választásaikkal ki tudnak-e kényszeríteni egy felelősebb működést a vállalatokból.

Ha a banki példát vesszük alapul, talán kevesen gondolunk bele abba, hogy a bankban tartott pénzünk „dolgozik”, azt helyezi ki hitelekbe a bankunk, és így lehetőséghez juttat valakit, hogy megvalósítsa terveit.  Nem mindegy azonban az, hogy a támogatott projekt társadalmi és környezeti előnyöket vagy épp károkat okoz. A MagNet Bank ügyfelei például dönthetnek arról, hogy melyik konkrét hitelfelvevőt, vagy szektort segítse a megtakarításuk, illetve arról is, hogy milyen ügyek kapjanak támogatást. 

A bank minden évben tájékoztatja őket, hogy mennyivel járultak hozzá annak nyereségéhez, ennek 10 százalékát pedig felajánlhatják egy általuk kiválasztott társadalmi szervezet kiemelt projektjének támogatására. Így befolyásolni tudják azt, hogy milyen ügyek kapjanak lehetőséget a megvalósulásra. 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A MagNet Bank idén is segít segíteni a rászoruló hajléktalan embereken

Glück Viktória

MagNet 25 – Ünnepeljünk a MagNet Bankkal!

Bala

Napelemes Balaton retró – Nosztalgia az élet közepén

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben