InfoPont Ajánló Magazin
InfoPontKiemelt tartalom

Az első újbank Magyarországon – 25 éve MagNet Bank

A Magnet Bank tulajdonosai, vezetői és alkalmazottai közösen jutottak arra a következtetésre, hogy elérkezett az ideje a banki működés új alapokra való helyezésének, és 2010-ben együtt alkották meg az új stratégiát. Egy évig tartott, amíg az organikus szervezetfejlesztés alapelveit alkalmazva közösen eljutottak oda, hogy alapelvükké tegyék a minél átláthatóbb banki működést, a fenntarthatóság elveire alapozott üzleti döntéshozatalt és felelősségvállalást, valamint kitalálják, hogy mi módon tudják megadni ügyfeleiknek azt a jogot, hogy beleszólhassanak a bank közösségi tevékenységébe. A stratégiai váltást úgy vitték végig, hogy a hagyományos banki értékeket és célokat is meg tudták tartani. A három alapító, Fáy Zsolt, Rostás Attila és Salamon János emlékszik vissza a kezdetekre.

Salamon János, Fáy Zsolt és Rostás Attila
Fotók: Bolega Niki (János és Zsolt képei) és Nagyapáti István (Attila képe)

A kilencvenes években egy szoftverfejlesztő számítástechnikai cégnél dolgoztunk együtt, és hajnal négykor keltünk, hogy a NapTV időjárás-jelentéséhez „felhőket gyártsunk”. – mesélik jó pár évvel később.

Az ötlet egy pénzintézet létrehozásáról akkor fogant, mikor felismertük, hogy az értékpapír-kereskedésben komoly jövő van; mi is adtuk-vettük a kötvényeket, részvényeket. A kereskedésből származó jövedelem lassan elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy letegyék az akkor minimumként meghatározott, pénzintézet létrehozásához szükséges alaptőkét: 100 millió forintot. A kettejük közt lévő bizalom már a közös sorkatonai szolgálat óta nem volt kérdés, az egyetemi évek alatt pedig csak tovább erősödött. Az ügy nem tűnt annyira bonyolultnak. Könnyen beletanulunk majd – gondolták. Mivel szerettek volna banki tapasztalattal rendelkező szakértőt is bevonni a csapatba, felkeresték Salamon Jánost.

Azokban az időkben a General Motors-nál éppen egy új pénzintézet, az Opel Bank elindítása volt a fő feladatom – emlékszik vissza János – amikor egy beszélgetésre hívtak Zsolték. A kölcsönös szimpátia már a hosszú tárgyalás elején kialakult, s amikor végső érvként azt is „bedobták”, hogy náluk minden nap ingyen reggeli van, már tudtam, nem mondhatok mást, mint igent. Még indulófélben volt a cég, nem volt sem fiók, sem ügyfél, nekem pedig még nem volt szakállam.

1995 november 7-i dátummal – a Posta miatt azonban csak egy hónappal később – érkezett meg az engedély: megalakulhatott a HBW Express Takarékszövetkezet. 1996 áprilisban pedig megnyílt a Balassi utcai fiók, ahol a folyószámla-vezetés mellett hamarosan megjelent az első betéti termék, a Kamatlétra is.

A fiók kialakításakor mi raktuk össze négykézláb a számítógépes kábeleket – meséli Attila – aztán Zsolt beült a pultba egy stopperrel, hogy lemérje, mennyi ideig tart egy számla megnyitása. Két perc volt. Innen jött az EXPRESS kifejezés a takarékszövetkezet nevében.

Voltak nyerő és kevésbé sikeres kedeményezések. Aratott a gyorsaság és a hosszított nyitvatartás, mindennap 8.00-tól 18.00-ig. Vettünk három páncélautót, hogy majd azzal szállítjuk házhoz a készpénzt – mondja Zsolt – sőt, ha rajtam múlik mobil bankfiókot is nyitottunk volna ezekben a Hősök terén. Ez utóbbiból nem lett semmi, és a készpénz házhozszállításra sem mutatkozott nagy igény. Mindeközben viszont szépen gyarapodott az ügyfélállomány.

Mik voltak a távlati céljaink? Bankot szerettünk volna csinálni a „takszövből”. Ezért lettünk egyedülálló módon a GIRO közvetlen tagjai már 1996-ban, hiszen ez volt az egyik alapfeltétel a bankká váláshoz – meséli János. Amikor bevezették az ún. szakosított pénzintézetek, azaz
a „majdnem-bankok” fogalmát, mi is beadtuk a kérelmünket, azonban mire azt elbírálhatták volna, a törvényi változások már eltörölték ennek a lehetőségét.

2008 októberéig vártak, mire bankká alakult a HBW Express. Egyidejűleg megremegtek az USA-ban a pénzügyi piacok. Az összefüggések nincsenek kizárva – mondják, és szokás szerint mosolyognak. Ugyanabban az évben
a Caja Navarra spanyol közösségi bank kisebbségi tulajdonrészt szerzett az addig – és aztán 2013-tól ismét – 100%-ig magyar tulajdonú bankban. A térségben tervezett terjeszkedés ugyan meghiúsult, mégsem volt hiábavaló az ittlétük. Olyan közösségi értékeket, szemléletet hoztak a bank életébe, amely kiutat mutatott a válságban lévő bankrendszerből, és amelyeket mára már mind magunkénak vallunk. 2010-ben megalakult a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., az ország első újbankja. Az ezt követő évek átalakulási folyamataiban nagy szerepet vállaltak az időközben csatlakozott, új igazgatósági tagok, Molnár Csaba és Pozsonyi Gábor is.

A Két Szerecsen előtt álltam, mikor tárcsáztam Csaba számát
– emlékszik Gábor, aki akkor freelance tanácsadóként dolgozott – nem tudtam még, hogy pontosan mit szeretnék neki mondani, csak azt, hogy arra vágyom, hogy a gyermekeim előtt vállalható bankot építhessek.


2010-től kezdődően egyre komolyabb fenntarthatósági és társadalmi célokat tűzött ki maga elé a MagNet, amivel megszületett az a Közösségi Bank, amit mindannyian ismertek. Létrejött a Közösségi Adományozási Program, amivel minden banki ügyfél felajánlhat 10%-ot a bank rá eső nyereségéből egy jó ügyre, bevezettük a becsületkasszás számlavezetést, így mindenki annyit fizethetett – és fizethet mindmáig – a lakossági számlájáért, amennyit méltányosnak érez – és persze a pénztárcája enged. A betétes és hitelezett közötti ellentét (az egyik magas, a másik pedig épp alacsony kamatot akar) feloldására megszülettek azok a közösségi termékek, amiknél a betétes megtakarításaival segíthet egy általa választott hitelfelvevőt – legyen az napelempark vagy épp Waldorf iskola.

A jövőbeli álmokban a tulajdonosokban közös cél, hogy tisztességes bankszakmai tevékenységgel, nem kiugró, hanem állandó jövedelmezőség mellett szeretnének egy társadalmilag érzékeny, fenntartható bankot sikerre vinni – mondják. Személyesen is köszönettel tartozunk annak a közel ötvenezer ügyfelünknek, akik a MagNet Bank mellett tették le a voksukat, és évről évre élnek a nekik felkínált különleges jogokkal, amelyekkel irányt adtak a hitelezési és társadalmi segítő tevékenységünknek. A magunk részéről mindent megteszünk,hogy tovább haladjunk a megkezdett úton, és szüntelenül a pozitív hatásunk növelésére összpontosítsunk.

No de mi minden történt 1996-ban, amikor a az első bankfiók megnyílt a Balassi Bálint utcában?
  • Megjelent Quentin Tarantino Alkonyattól Pirkadatig című filmje, a romantikusabbak pedig Leonardo DiCaprio Rómeó és Júliáján olvadoztak.
  • Az év legnagyobb slágere a Macarena volt, amire egy egész világ táncolt.
  • Kockás ingben, spagettipántban és bakancsban toltuk télen-nyáron, és a Jóbarátok Rachel-e frizuráját koppintottuk.
  • 7 aranyat szereztünk az Atlantai Olimpián, csatlakoztunk az OECD-hez, gyakorlatilag véget ért a délszláv háború, Bill Clinton győzött az amerikai elnökválasztáson, Borisz Jelcint újraválasztották Oroszországban, II. János Pál pápa pedig levelében a katolikus vallással összeegyeztethetőnek írta Darwin evolúciós elméletét.
  • Fáy Zsolt és Rostás Attila ugyanabban az évben saját kezűleg rakták össze a Balassi fiók kábeleit, hogy elindulhasson az a MagNet Bank, aminek mára 250 munkatársa és 50 ezer ügyfele van.

Szerző: Pászka Petra
Fotó : Fáy Zsolt és Salamon János / Bolega Niki
Rostás Attila / Nagyapáti István


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Több mint 60 millió forintot oszthatnak szét a MagNet Bank ügyfelei társadalmi célokra

Glück Viktória

13 millió ft került 27 társadalmi szervezethez – A felajánlott banki nyereségrészükről döntöttek a MagNet ügyfelei

Glück Viktória

Gyerekálmok az Állami Otthonokban

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben