InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódInfoPontKiemelt tartalomTrend

„Rettegek a strandtól” – egészséges testkép vs. koplalás

Beköszöntött a várva várt nyár, ideje elővenni a fürőruhákat, fürdőgatyákat és kimenni a strandra. Jól hangzik, ugye? De vajon hányan mennek ki a napra elégedetten?

Ismerős helyzet, belenézünk a tükörbe és azt látjuk, hogy ez nem pont az a test, amit mutogatnék másoknak, de nincs mit tenni, itt a nyár, ideje sütkérezni. Ez így még rendben is van, legalább bevállaljuk amink van, annak ellenére, hogy szinte mindig az orrunk előtt vannak a tökéletes testű modellek és már beégett az emberek agyába egy idealizált férfi és női testkép. Ennek az ideális képnek a hajszolása komoly gondokhoz vezethet. A nőknél gyakoribb, de a férfiaknál is előfordul, hogy addig hajszolja magát a testképe kialakítására, amíg jelentős egészségügyi problémái nem lesznek. Ez megjelenhet túledzés vagy rendellenes evési szokások formájában, sőt előfordulhat a túlzott táplálékkiegészítő-és gyógyszerfogyasztás is.

Az ilyen fajta viselkedési formák mögött, általában a „nem vagyok elég jó” érzése bújik meg, amit folyamatosan próbál kompenzálni az ember. Ezáltal az átélt szeretethiány komoly testképzavarként és táplálkozási problémaként jelenhet meg.

Tipikus példája ennek az anorexia nervosa, ilyenkor az ember általában nem úgy látja magát a tükörben, mint amilyennek kinéz, hanem az elvártnál  nagyobbnak. Ennek köszönhetően folyamatosan fogyni szeretne, aminek hatására súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy vékonyak, izmosak vagy egészségesek és fittek szeretnénk lenni. Ha úgy érezzük, hogy a napi étrendünk megszervezése átcsap szélsőséges viszonyokba és az energiánk nagy részét számolgatással, méricskéléssel töltjük, de mégsem tudunk egy jóízűt enni, akkor tényleg érdemes magunkba nézni. Lehet ez egyfajta menekülési metódus is, ami szintén nem visz közelebb az egészséges életvitelhez, de a céljainkhoz sem.

Ha valamelyiket is észreveszi magán az ember, akkor javasolt felkeresni egy szakembert, akár egy jó dietetikust és/vagy egy jó pszichológust, akik segítenek rátalálni a lelki és testi egyensúly összhangjára.

Találjuk meg mi a jó számunkra, érezzük meg azt a középutat, amivel elégedettek leszünk. Fedezzük fel a koplalásmentes, tudatos étkezést és a jól eső testmozgás örömét, aminek hatására garantáltan egészségesek leszünk a bőrünkben! Szép nyarat mindenkinek!

További érdekes cikkek:

http://zajongo.blog.hu/

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Tévhitek és tények a futásról- A legőszintébben

Zalai Mariann

Cipő, ami elvisz Téged a legjobb helyekre!

Zalai Mariann

5 gyakori tévhit a sportolással kapcsolatban

Szabó Ildikó

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben