Szórakozó
aGarami ajánlja – Fiúk a térről
  • 2021. június 20.

Ebben a hónapban az is lehetne az írás címe : Ajánlom magam. Ugyanis egy friss zenekart szeretnék bemutatni, ami egy több mint 25 éves barátság története is egyben. A 90’-es években kezdődött. Pár srác a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskoláról kitalálta, hogy lemennek „kalapozni” azaz utcazenélni a Balatontra.

Az első évben az alapfelállás – zongora – basszusgitár – szaxofon – trombita volt. Majd a következő évben már én is csatlakoztam hozzájuk, mint dobos. Ekkor született meg a zenekar neve az akkoriban mozikban futó Kevin Costner sikerfilm címének kifordításával: Táncosokkal Farkalók Band. Ez a zenekar attól a nyártól kezdve már folyamatosan játszott budapesti klubokban, céges rendezvényeken, utcabálokon. A repertoár a „szórakoztató jazz” és a popzene legismertebb dalaiból állt.

Azóta rengeteg év eltelt, mindeki játszott különböző formációkban itthon és külföldön is, de a barátság mindvégig megmaradt.

2020-ban egy novemberi estén jött a zenekaralapítás ötlete , eredetileg csak azzal, hogy rántsuk össze újra a régi bandát. Ekkorra már Németh Gábor „Némó” több tucat dalt írt, ami a fiókban pihent. Az első verzióban ezek
a szerzemények gitár és zongora kísérettel szólaltak meg.

Majd együtt lementünk a próbaterembe és úgy ahogy a régi nagy zenekarok is dolgoztak, elkezdtünk közösen muzsikálni, alkotni, alakítani a dalokat. Az első gondolat az volt, hogy legyen a zenekarunk neve Újrakezdők, de ezt elvetettük és hamar megtaláltuk azt, ami igazán jellemző ránk. Így lett a zenekar neve: Fiúk a Térről.

Ez egy Katona Klári dal címe is, de utalunk arra is, hogy mennyire szeretjük a Locomotiv GT zenekart és ugye:
…Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel….
Mi a 80-as években voltunk „fiúk” és, akkor kezdtünk el mindannyian zenét hallgatni, tanulni, iskolába járni… Ennek a korszaknak a zenéje hatott ránk a legerősebben és ezt az életérzést szeretnék belecsempészni a dalokba, a mostani már 50 feletti érett férfiak letisztult, kialakult zenei világával vegyítve.

Természetesen valamennyi tag külön-külön is sok produkcióban játszott, különböző műfajban: jazz, pop, funky, rock, elektronikus tánczene, és megannyi más műfaj.Ezekből a tapasztalatokból és sokszínűséből született egy letisztult hangzás, amire leginkább az jellemző, hogy a szívünkből jövő hangokon zenélünk.


Olvass bele a magazinunkba is: