InfoPont Ajánló Magazin
Kult

aGarami ajánlja – Pilinszky 100

Pilinszky születésének századik évfordulója alkalmából egy egész éven át tartó programsorozat veszi kezdetét a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és Juhász Anna irodalmár szervezésében. A videósorozat a költőhöz kapcsolódó száz fogalom mentén mutatja be és helyezi új megvilágításba Pilinszky János sokrétű költészetét és életútját.

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját. Ebből az alkalomból „Pilinszky100 fogalom / centenáriumi szószedet” címen közösen indult el egy egész évet átfogó programsorozat, melynek keretében beszélgetésekkel, videós tartalmakkal, közösségi és online együttlétekkel hívják fel a figyelmet a szerző sokrétű életművére.

A kezdeményezés célja, hogy új megvilágításba helyezzék, valamint a fiatalabb generációt megszólítva szélesebb körben is megismertessék Pilinszky költészetét. A januártól kéthetente jelentkező alkalmak során meghívott vendégek – neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók – öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, illetve annak jelenkori értelmezését.

Az első beszélgetés online közvetítésére január 28-án, került sor, a meghívott vendég dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens volt. Ez a beszélgetés, és a további programok online elérhetőek itt:

Juhász Anna Irodalom Szalon
Facebook/jairodalmiszalon

A második beszélgetésben, február 11-én Iancu Laura költő, néprajzkutató lesz a vendég.

A centenáriumhoz számos alkotó, író, irodalomtörténész, de színművészek és zenészek is kapcsolódnak, így Prieger Zsolt, Vecsei H. Miklós, Harmath Artemisz vagy Beck Zoltán, Zalán Tibor, Terék Anna és Grecsó Krisztián.

Az év végére száz olyan fogalom gyűlik majd össze, mely ma, 2021-ben egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, melyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket – úgy mint Velem, Vas megye, Róma, Budapest – és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be egy-egy vendég közreműködésével, ezáltal is személyes közelségbe hozva Pilinszky alakját.

Ismertetésre kerülnek továbbá a 2021-es évben megjelenő, róla szóló kötetek, a diákok részére pedig kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek. A járványhelyzetet figye-lembe véve az év folyamán helyszíni közönség előtt zajló rendezvényeket is terveznek, melyek alakulása a követ-kező hónapok függvénye.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Modena Kincse Gölöllő főterén

Bala

InfoPont Magazin – 2020. Szeptember

Bala

A Led Zeppelin életérzés

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben