InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

A valóság szerelmese – Kiállítás és könyv Czene Béla festészetéről

Több mint száz képen keresztül mutatja be Czene Béla festészetét A valóság szerelmese címmel szerdától egy hónapon át a Kieselbach Galéria kiállítása, melyhez hasonló címmel reprezentatív album is megjelent a Móra Kiadó gondozásában.

Czene Bélát sokáig „lesajnálta” a magyar művészettörténet, pedig munkái kiváló belépési pontot adhatnak a magyar festészetbe. Képei olyan izgalmas látványt nyújtanak, hogy rögtön megragadják a közönséget, amely mindig is szerette – mondta el a monográfia és a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a Kieselbach Galéria tulajdonosa.

Kieselbach Tamás hangsúlyozta: Molnos Péter könyve izgalmasan mondja el Czene Béla életművét, tele meglepetéssel. A kötet azt bizonyítja, hogy nem ismertük Czene Bélát – fogalmazott.

Janikovszky János műgyűjtő, a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója kiemelte: a kötettel és a kiállítással Czene Béla születése után 111 évvel kapja meg azt, amit már nagyon régen megérdemelt.

„Elképesztő, hogy hatvan éven át ennyire egyenletes minőségben tudott alkotni” – méltatta az 1999-ben elhunyt festőt.

Molnos Péter művészettörténész, A valóság szerelmese című monográfia szerzője felidézte, hogy Czene Béla mestere Rudnay Gyula volt a főiskolán, amelyet azonban otthagyott, és ösztöndíjjal elutazott Rómába. Itáliában nem a kortárs festészet, hanem a reneszánsz elődők gyakorolták rá a legerősebb hatást.

Ezután következett a Czene-életmű legerősebb korszaka, a népi periódus, az ötvenes években azonban csatlakoznia kellett a szocreálhoz. Az ötvenes évek végétől talált rá arra a hangra, amely mellett aztán haláláig kitartott – fűzte hozzá.

Czene Béla ma éppen ezekről, a hatvanas-nyolcvanas éveket tűpontosan megragadó, mai szóval „retró” hangulatú képeiről ismert, ami nem véletlen. Egy-egy tárggyal, ruhamintával rögtön bevezeti a nézőt az adott korba, miliőteremtő képességben nem találni párját a magyar festészetben – mondta el.

Molnos Péter emlékeztetett arra, hogy Czene Bélára jellemző a festészet érzéki élvezete, képei azt sugallják, hogy imádott festeni. Ez megmutatkozik az életmű nagyságában is: évente akár 30-50 képet is készített.

Meglepetés is érte azonban a szerzőt a kutatás során. Molnos Péter elmondta, a családi padlásról került elő „az életmű krémje”, azok a munkák, amelyeket Czene Béla nem akart eladni, és amelyek az életműről alkotott képet is újraírták.

(FOTÓ)(MTI)

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Karácsonyi KönyvNEKED

Bala

Könyv Neked júniusra

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben