InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

A 7 főbűn, amit elkövetünk nyáron a bőrünkkel szemben

1.) Szoláriummal felkészülni a nyárra

A szoláriumokban döntően UVA van, ami a bőrünk öregedésének „kedvez” és a legrosszabbb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásához vezet. De UVB is van benne, ami az összes többi bőrrák kialakulásáért felelős. De kisebb szépséghibák is kialakulnak a túlzott szolizás következtében, mint pl. azok az apró, barna pöttyök a bőrön, ún. „solaris lentigok”,amikből idővel egyre több lesz és ez egy visszafordíthatatlan folyamat.

2.) D vitamin termelés érdekében naptej nélkül napozni

Rossz hírem van! A D vitamin termeléshez, amit a bőrünkből tudunk nyerni, elég ha napi 5-10 percet éri  a napfény a kézfejeinket és az arcunkat. A D vitamint elsősorban az ételekből ( olajos halak, tejtermékek, tojássárgája) tudjuk beszerezni, vagy tabletta formában. Ezért ez sem mentség a naptej nélküli napozásra!

3.) Barna bőrt már nem kell kenni

Sajnos sokan azt hiszik, hogy ha könnyen barnulnak, vagy ha már szereztek egy kis színt, akkor nem kell a fényvédő krém. A bőrünk a pigment termeléssel védekezik az UV sugarak káros hatása ellen, de ennek ellenére az UV fény DNS károsító hatása még érvényesül, ami aztán a bőrdaganatok kialakulásához vezetnek. A gyógyszertárakban kapható fényvédő krémek, általában nem csak UVB és UVA védelmet nyújtanak, de sejtszinten próbálják ezt a DNS károsító hatást mérsékelni.

4.) Strand előtt szőrteleníteni

Sokan kapnak észbe épp a strandra indulás előtt, hogy a szőrszálak ott éklenkednek a legfeltűnőbb helyeken, ezért gyorsan legyantázzák vagy le epillálják ezeket a területeket (bajusz, bikinivonal) . Sajnos ez azonban pigmentfoltok kialakulásához vezethet. A szőrtelenítést ezért mindenképpen egy nappal korábbra célszerű időzíteni, vagy ha mindenképpen SOS kell megszabadulni a szőrtől, akkor inkább a borotvához nyúljunk, de ezután is kell a fényvédelem!!!

5.) Pattanásos bőrt napoztatni

Sokan úgy gondolják hogy a pattanásoknak jót tesz  a napfény. Ez részben igaz, mivel az UV fénynek szárító hatása van, ill. immunszuprimáló hatása is, ami a gyulladást csökkenti. Sajnos azonban, ha a gyulladt pattanásokat napfény éri, akkor bebarnulnak, és ezeket a foltokat később nagyon nehéz eltűntetni. Léteznek kifejezetten pattanásos bőrre kifejlesztett naptejek, amik nem tömítik el a pórusokat, de védelmet nyújtanak a hyperpigmentáció ellen.

6.) Sminkben, parfümben napozni

A sminket ill. a parfümöt mindig jó alaposan el kell távolítani, mert bizonyos kozmetikumok napfényen pigmentfoltok kialakulásához vezethet. Sőt, vigyázni kell a gyógynövényes készítményekkel is, mert  ezek közül számos olyan van, ami fényérzékenyíthet.

7.) Árnyékban és borús időben nem használni naptejet

Akkor is kell védeni a bőrünket, ha épp felhők borítják az eget, vagy csak  a napernyő alatt tartózkodunk, mert bizony itt is le lehet égni. Az árnyékban döntően UVA van, ami mélyebbre hatol a bőrünkben és  az öregedésért is ez felelős. Szóval, ha valaki épp a bőröregedéstől félve húzódik árnyékba, ott is kennie kell magát. A fényvédelemnek nyáron a mindennapi élet részévé kell, hogy váljon, tehát akkor is kell kenni magunkat, ha nem kifejezetten napozunk, hanem bármikor, amikor  napfény éri a bőrünket (munkába menet, sportoláskor, városnézés közben). A bőrünk nem felejt és az egész életünk során elszenvedett fénykárosodás felhalmozódik és évtizedek múlva jelentkezhet bőrdaganatok formájában!

Lényeg, hogy, ha a fenti bűnöket nem követjük el, akkor sikerülhet bőrünk szépségét sokáig megőrizni és bőrdaganatot is kevésbé szerzünk!

Kellemes, fényvédelemben gazdag nyarat kívánok Mindenkinek!

 

Dr. Boros-Gyevi Márta

bőrgyógyász-kozmetológus

www.dermarta.com

+ 36 70 275 4177

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Hétvégén a boroké a főszerep Badacsonyban

Glück Viktória

Borbély Tamás lett az év bortermelője

Glück Viktória

Egy szappannyi természet: Zöld Szépség Vasárnap az Anker’tben!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben