Szórakozó
Zenész interjú – Odett
  • 2019. november 6.

Polgár Odett a Megasztár egyik nagysikerű felfedezettje, már 14 éve van a pályán. Most jelent meg Rózsa című kislemeze. Karrierjéről, példaképeiről és a Sztárban Sztárról is beszélgettünk vele.

Hogy kezdődött életedben a zene iránti rajongás?
Nagyon kicsi gyerekként imádtam már zenét hallgatni, de azért ez elég nyilvánvaló, mert apukám zenész. Emiatt gyakorlatilag a vasárnapi ebédhez szóltak Jimmy Hendrix gitárszólói, de már tiniként óriási Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Police és Alice in Chains rajongó voltam.

Kinek szólnak a dalaid?
Mindenkinek, legalábbis remélem. Szerzőként igyekszem egyre kevésbé elképzelni, ki hallgatná szívesen, mert az nagyon sokszor elvinne egy olyan irányba, ami nem biztos, hogy önazonos lenne. A munkafolyamat okoz évről-évre egyre nagyobb örömet, amikor készül a szám és mondjuk a klip hozzá. Ha ez kiteljesedik és beleszeretnek a végeredménybe, akkor az hatalmas boldogság. Vagyis remélem, hogy 0-99+ értékesnek tartják majd például, a soron következő Rózsa című dalomat is.

Kiket tartasz példaképeidnek?
Nincs példaképem, viszont folyamatosan változik, hogy ki éppen az aktuális kedvencem. Jelenleg két nagy kedvencem van. Lana del Rey új albuma, illetve Mark Ronson duett lemeze pörög legtöbbet a playlistemben.

Most jelent meg Rózsa című kislemezed. Mit kell tudni róla?
A dal demó verziója már egy éve megvolt, amit közösen kezdtünk kibontani Toldi Miklóssal, akivel egyébként a klipben közösen alakítjuk a szerelmespárt, valamint a zenei producere is a számnak. Ez most az egyik legnagyobb kedvenc. Először azt gondoltuk, hogy nagyon minimalista egyszál gitáros szám lesz, aztán a tapsok, a csettintések, a gitártesten dobolás, vagyis a lüktetése a dalnak vitt minket tovább a munkálatokban.

Hová helyeznéd a magyar popszakmát a világ zenei rangsorában?
Felesleges a zenét rangsorként kezelni, vagyis én nem szívesen teszem. Nálam ez úgy működik, hogy van olyan dal, amit szeretek, van olyan, amit kevésbé, és ez teljesen mindegy, hogy külföldi vagy magyar zene.

Milyen szempontokat tartasz fontosnak a dalok írásakor?
Ösztönösen igyekszem hozzáállni egy új dal megírásához, ehhez mindig kapcsolódik valami vizuális inspiráció, amit nagyon könnyen tudok kicsomagolni, és ebből a mozgásból születnek mostanában a dalaim.

Utolsó idei koncertedre készülsz, mire számíthatnak a rajongók?
Rengeteg mindennel készülök november 22-én az Akváriumban, például bemutatom az új kislemezemet, amin 4 dal kap majd helyet, és amiket addig mind megismerhet majd a közönség. Ebből kettő már napvilágot látott – a Marsalkó Dáviddal közös Holnapig, illetve a most megjelent Rózsa című dalom. A korábbi szerzemények is új hangszerelésben szólalnak majd meg, illetve különleges vizuállal is készülünk. A koncertet megelőzően pedig már délután egy jótékonysági gardróbvásárral várom a közönséget, ahol a saját ruhatáramon kívül Lábas Viki (Margaret Island), Schoblocher Barbi (Blahalouisiana), Pásztor Anna (Anna and the Barbies), Bocskor Bíborka
(Magashegyi Underground), Vitáris Iván (Ivan & the Parazol) és Járai Márk (Halott Pénz) ruháiból is válogathatnak majd.