InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Veszélyek, amik négylábú kedvenceinkre leselkednek, amikor ébredezni kezd a természet

Végre elbúcsúzhatunk a hideg téltől, és nem kell többé attól tartunk, hogy bundás családtagunk mancsát megsérti a fagyott hó, vagy az útra szórt érdes só. Egyre naposabbak a reggelek, és egyre kellemesebbek a délutánok, ami bizony a legtöbb gazdit és négylábú kedvencét a természetbe csábítja. Bár a tavasz már az ajtón kopogtat, az egyre melegedő hónapokban is szemfülesnek kell lennünk, hiszen az ébredező természet veszélyeket is tartogat. Lássuk, mire érdemes fokozottan figyelnünk a tavaszi időszakban!

A kullancs-para nem alaptalan

Az apró kullancsok alig várják, hogy a meleg és nedves időszakban újult erőre kapjanak. Mivel régen volt már igazán fagyos és kemény télben részünk, a kullancsok az enyhébb téli hónapokban is veszélyt jelentenek négylábú kedvencünkre. Hiba lenne azt gondolni, hogy kizárólag az erdőben vagy mezőkön való barangolás alkalmával telepedhetnek meg kedvencünkben a makacs vérszívók, hiszen a városban éppen úgy leselkednek rá. Hogy megelőzzük a bajt, alaposan vizsgáljuk át mancsos pajtásunk szőrét és bőrét a séták után, legyen ez tavasszal mindennapi szokásunk!

Hapci hapci hátán

Már ami a gazdit illeti, hiszen sokunknál sűrű tüsszögések közepette telik a tavasz. Bár kedvencünk esetében az allergia inkább vakaródzásban és a mancsok rágcsálásában mutatkozik meg, számukra is általános problémát jelent a tavaszi hónapokban. A bizonyos időszakban feltűnő, majd múló allergiás reakciókat leginkább növények, fű- és fafélék okozzák. Ha hasonló tüneteket tapasztalunk, mihamarabb zárjuk ki az allergizáló növényt, és keressük fel állatorvosunkat, mielőtt komolyabbra fordulnak a szőr- és bőrproblémák.

Azok a fránya csípések

Ahogy egyre melegszik a hőmérséklet, úgy egyre több zümmögő apróság lepi el a levegőt. A méhek és a szúnyogok – sőt, gyakran még a legyek is – csúnya csípéseket okozhatnak. Ami persze még nem a világ vége, azonban azokat allergiás reakciók kísérhetik, és időnként sebek is, ha a kutyusunk harapdálja, vakarja azokat. Persze nem könnyű elkerülni az apró csípéseket, de már csak miattuk is érdemes rendszeresen átvizsgálni a kutyus bőrét, hogy biztosan kordában tartsuk az esetleges sérüléseket.

A bohókás időjárás a négylábúakat sem kíméli

Bizony-bizony, a változó időjárás okozta tavaszi fáradtság tüneteit kedvencünkön is tapasztalhatjuk. Ahogy mi magunk is fáradékonyabbak lehetünk a hűvös reggelekkel kezdődő, majd szinte már-már meleg délutánokkal folytatódó napokon, úgy négylábú családtagunk is aluszékonnyá, esetleg kedvetlenné válhat. Ha a tünetek nem szűnnek, a háttérben valamilyen megbetegedés is állhat, ez esetben feltétlenül keressük fel állatorvosunkat! Az említett tünetek természetesen kevésbé jellemzők a fiatal, egészséges, mozgékony és helyesen táplált kutyusokra. Apropó, helyes táplálás!

Az immunrendszer támogatása egész évben fontos

Legyen akár világraszóló, sűrű hóesés vagy szikrázó napsütés, fújjon a szél vagy lepjék el szigorú szürke felhők az eget, az immunrendszer támogatására és kedvencünk egészségének megőrzésére gondolnunk kell. Ennek alapja természetesen nem más, mint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Persze nem könnyű megtalálni a tökéletes kutyatápot bundásunk számára, ez még nem jelenti azt, hogy lejjebb kellene adnunk az elvárásainkból! Legyen kimagasló a hústartalma és tápanyagtartalma, kizárólag minőségi alapanyagokat tartalmazzon, legyen felesleges adalékanyagoktól (illat- vagy ízfokozók, mesterséges színezőanyagok) mentes, legyen GMO és gluténmentes, ugyanakkor vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag.

Vajon túl sokat kérünk?

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Borítókép: Jamie Street


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Egész évben kullancsszezon – így védd kutyádat a kullancsok ellen

InfoPont

Téli szezonális gyümölcsök és zöldségek – melyik egészséges és melyik nem a kutyánknak?

Bala

Te is kutyabarát, mi is kutyabarát!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben