Kult
Varázslatos tündérvilág – Szaniszló Ildikó, porcelánfestő mesés munkái
  • 2021. március 8.

Hogyan és mikor kezdtél el porcelánfestéssel foglalkozni?

Már gyermekkoromban nagy örömet jelentett az alkotás, legyen az rajzolás, festés, agyagozás. Mindig is tudtam, hogy kézművességgel szeretnék foglalkozni, csak akkoriban még nem rajzolódott ki előttem melyik ágával. 16 éves koromban ismerkedtem meg a porcelánfestéssel Erdélyben. Ott tanultam képzőművészetet porcelán, üveg és kerámiaformázást. Legnagyobb mesterem egy 80 éves kolozsvári porcelánfestő művész Keszler Antal volt, aki szinte unokájaként szeretett. A tőle kapott tudást, azóta igyekeztem a magam képére formálni, sőt rengeteg más területen is alkotok: bútorfestés, faltechnikák, különböző ajándéktermékek készítése és díszítése, amiket saját kis ajándékboltomban értékesítek. Ezen kívül nagy örömet okoz tudásom továbbadása, amit egész napos foglalkozások keretében szoktam tartani a műhelyemben.

Gyönyörű csészéiden a kézzel festett díszítésen kívül egy-egy lélekemelő üzenetet is kapnak a vásárlók. Milyen egyéb különlegességeket készítesz?

Mostani nehézségekkel teli világunkban, nem árt néhány pozitív gondolattal ellátott csészéből kortyolgatni reggeli innivalónkat. Mert a gondolatok ereje óriási, ezt hiszem és vallom. Kedvenc témaköröm egy varázslatos világba kalauzol. Több, mint 30 éve festek porcelánokat, egyéb kreatív tevékenységeim mellett, de most ismét szárnyra kaptam a porcelánokat illetően. Munkáimon rendszerint megjelennek varázslatos lények, tündérek, manók, kis sárkányok, angyalkák. Szívesen festem őket porcelánokra, fotóalbumokra, ajándékdobozokra, de készítek tündér és manóházakat is egyedi elképzelések alapján.

Milyen terveid vannak a közeljövőre?

Az idei év nagy célkitűzése számomra egy nagyobb ajándékbolt nyitása, ami terveim szerint egy kis mesevilágban fogja kalauzolni a betérő nézelődőket, vásárlókat. Munkáimmal leginkább adni szeretnék, vagy ahogy a hozzám betérő kedves vásárlóim mondani szokták, „akár néhány perc csodát, feltöltődést, varázslatot”, de legfőképp sok örömöt és szeretetet.


Olvass bele a magazinunkba is: