Utazó
Útinapló- Köln: Még szép, hogy kölnit locsol magára a turista
  • 2017. október 27.

Németország északnyugati tartományában, Észak-Rajna- Vesztfáliában, és azon belül Kölnben jártunk, hogy belelessünk a kölni készítés fantasztikus tudományába. Najó, ez így nem teljesen igaz, viszont remek söröket ittunk, megnéztük a mesés Dómot, végigjártuk a belvárost, és eltöltöttünk egy egész napot a német Disneylandben. Ha rövidebb külföldi kiruccanásra vágyik az ember, akkor ugyan nem biztos, hogy Németország top helyre kerül a listánkon, de Kölnbe mindenképpen megéri elmenni, nagyon élettel teli, pozitív hangulata van a városnak!

Németország gótikus lenyomata, a kölni Dóm

Köln Németország negyedik legnagyobb városa (Berlin, München és Hamburg után) a Rajna mentén terül el. Amikor a városban laktam, minden nap elmentem a Dóm előtt és hiába igyekeztek a zsonglőrök és kitelepült maskarás művészek elvonni a figyelmemet: újra és újra elbűvölt a robusztus, középkort idéző katedrális. Ezen felül a város jelentős média és kereskedelmi központja a wurst országának és tulajdonképpen mindent megtalálunk itt, amire egy igazi kozmopolitának szüksége lehet: minőségi éttermek, bajoros sörözők, szép parkok, hangulatos Rajna-part, a lehető legszélesebb választék csúcsdivat fronton és persze az elmaradhatatlan kölni!

Akkor beszéljünk a kölniről…

1709-ben az olasz származású Johann Maria Farina alapította a kölni parfümgyárat, mely jellegzetes illatú kölni vizet gyárt. Ugyan a receptet a mai napig hétpecsétes titok övezi, annyit tudni lehet, hogy különféle citrusfélékből, illóolajokból, rozmaringból és levendulából is kerül az értékes folyadékba. Saját tapasztalat alapján ez nem az az illat, amit a legtöbb hölgy magán viselne, – legalábbis én még nem találtam olyan társadalmi jellegű eseményt, amelyre szívesen használtam is volna, olyan mentolos légfrissítő jelleget ad…

Wurst és bajoros terülj-terülj asztalkám

Egy valamit fontos leszögeznem: Köln nem az a hely, ahol majd salátaleveleket ropogtatunk és diétázunk. Ezzel jobb, ha megbarátkozunk és akkor minden rendben lesz. Zsíros kolbászkák, helyi bárány, borjú, marha, fehér párolt káposzta- ezek azok, amik igazán mennek. Annyival még kiegészíteném a felsorolást, hogy egy ideje elég kapósak lettek az un. curry wurst ételek, melyeket főként hasáb körettel tálalnak és az ‘ázsiai’ streetfood jelleget erősítik. Nagyon finomak!

Kölsch, te csodás

Kölnnek van ám saját sörmárkája is, mely kölsch névre hallgat. Nem akármilyen innen-onnan összeöntött lötty ez, hanem igazi minőségi sör. Kölsch-t bárhol és bármihez kérhetünk: akár reggelihez,  szimplán csak kávéhoz vagy éppen az uzsonna gyanánt elropogtatott csokis croissant mellé. A német nedűt tulajdonképpen a brit pale ale-val lehetne azonosítani, hiszen az egyik legvilágosabb sörfajta a maga 4,6%-os alkoholtartalmával. Általában kisebb, 2 dl-es poharakban isszák, hogy nehogy felmelegedjen, mint ahogy az egy egész korsó lenyomásánál előfordulhatna…

Phantasialand, a felextrázott gyermeki móka

Emlékszem, hogy nem csak a hosszabb kölni kint tartózkodás, hanem tulajdonképpen minden serdülőkori nyaralás központi része a Phantasialand volt. Annak eldöntése, hogy mikor, hányan és mennyi időre menjünk, gyermeki énünk számára az élet-halál kérdéskörrel volt egyenrangú. Ugyan a Disneyland-et még nem pipáltam ki a bakancslistámról, de szerintem ez jobb … 🙂 Külön kisvasútja van az egész települést felölelő parknak, western része (képen), Drakula tornya, többféle hullámvasútja, vizes és ijesztgetős kalandtúrái, hatalmas körhintája, 4D mozija és még sorolhatnánk. Szóval ‘über’ király!

 Golács Réka Emese

happy wheels