InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Útinapló- Kanada, British Columbia

Kanadába a legtöbb ember nem azért megy, hogy nyaraljon, mi mégis így tettünk. És milyen jól döntöttünk!

Az egész ott kezdődött, amikor egy esős téli napon barátnőmmel egymásra néztünk amolyan „ez így tovább nem mehet!” tekintettel és elkezdtünk eszeveszett módon vakációs úti célok után nézelődni a világhálón. Nem mondjuk, hogy az előző nyáron kötött szerelmek és barátságok nem befolyásoltak minket, hiszen ezek alapján csaknem minden út az észak-amerikai kontinens felé vezetett. Végül pár ismerősi szál felkeresése és kutakodás után döntöttünk: Kanada és azon belül British Columbia lesz az áldozat. 

Jó-jó, de miért?

Mindenképpen valami egészen új, inspiráló környezetbe szerettünk volna utazni. British Columbia egyedülálló természeti szépségei pedig régóta ismeretesek a kontinenst kedvelők körében. Több kanadai ismerősünk is kifejezetten ezt a tartományt ajánlotta, mondván a központi várostól, Vancouvertől tulajdonképpen egy kőhajításnyira források, hatalmas erdők, kempinghelyek, tengeröblök, tavak, gleccserek, ezernyi kis sziget, és méretes hegyekre lelhetünk. A másik pedig az a pozitív benyomás volt a kanadaiakról, amit már mi is tapasztaltunk.

 Vancouver, ó te csodás

 A maga cirka 2,5 milliós lakosával Vancouver British Columbia legmeghatározóbb kereskedelmi központja és kikötővárosa. A helyet lehetne Földi paradicsomnak is nevezni, hiszen ott minden megtalálható: városi pezsgés, a legjobb éttermek, strandok, felhőkarcolók, kempingezés nyáron, síelés a környező hegyekben télen, cuki negyedek és sok-sok kedves Canucként becézett kanadai lakos. A belváros ugyan nem túl nagy, de annál sokrétűbb a maga pénzügyi, franciás, hippi, meleg kerületeivel és kis hozzácsatolt szigetével. (Yaletown, West End, Gastown, Granville Island, Chinatown…)

Extra tipp: Az aquabus néven emlegetett hajókkal bejárhatjuk a False Creek öblöt, és kiszállhatunk a város közkedvelt Granville-szigetén, ahol kézműves ételek piacát, élő zenét, galériákat és keramikus boltokat fedezhetünk fel.

Természet a köbön

Akárhova is megyünk, British Columbiában megérint minket a természet. Sokszor még a városból sem kell kimennünk, hogy erdős, vagy éppen ligetes parkokat lássunk, illetve tengeri élővilággal ismerkedjünk. Ezekre remek példa a Vancouver Aquarium, mely a város „oxigént ontó” részén, a Stanley Parkban található, vagy a város szívében elhelyezkedő Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden (fent). De azt is megtehetjük, hogy Vancouver nyugati partvidékére kocsikázunk és bejárjuk a sziklákkal, kis hegyoldali ösvényekkel teletűzdelt Whytecliff  (lent) és Lighthouse Parkot.

Extra tipp: Érdemes bringát bérelni, és bejárni vele a félszigeten elterülő Stanley Parkot. Kis szerencsével mókusokat, borzot, mosómedvét, a part mentén pedig fókákat láthatunk. És persze ki ne akarna az óceán közelében piknikezni, miközben a parkból nézi a várost?

Mindegy, hogy milyen, csak étel legyen?

Vancouver környékén a tipikusan amerikai ételek ugyanúgy hozzátartoznak a populáris kultúrához, mint az ázsiai ételek. Fontos itt megemlíteni, hogy a nyugati partnak jelentős ázsiai lakossága van, több negyedben nagyobb arányban vannak jelen, mint az őslakosok. Bárhogy is, a kanadai bacon (backbacon) színhúsból készül és ugyanúgy felhasználható a híres Mac & Cheese-hez vagy burgerhez, mint a reggeli palacsintához. Ami pedig az ázsiai konyhát illeti… egyszerűen fantasztikus! Vancouverben nemzetközi szinten is a legjobb fúziós és tradicionálisan keleties ízeket kóstolhatjuk végig. Az édes élvezeteket se hagyjuk ki, hiszen a kanadaiak kedvence, a Tim Hortons fantasztikus harapnivalókkal kecsegtet.

Extra tipp: Több helyen juharszirupba mártott, kisütött, roppanós bacont esznek, ajánlott kipróbálni!

Szigetek, Nemzeti Parkok

Vancouverhez tartozik egy igen csak méretes sziget, melyet mind a helyiek, mind a világ különböző részeiről látogatnak a turisták. A több, nagyobb kikötő várossal, illetve apró halászfalúval büszkélkedő Vancouver-szigeten a lehető legtöbb vízisportot kipróbálhatod, nézhetsz bálnákat, mehetsz bortúrára, illetve kirándulhatsz és persze kempingezhetsz nagyokat. A szigetet légi úton is el lehet érni, de a legolcsóbb és látványosabb közlekedés mód,  a Vancouverből óránként induló komp, mellyel cirka másfél óra múlva már a szigeten is vagy. Míg a sziget keleti partján nagyobb kikötővárosokat találsz (Nanaimo, Duncan, Victoria), addig a nyugati part igazi természeti kincseket rejt: a Pacific Rim National Reserve Park egyedülálló módon trópusi esőerdővel várja a kalandozni vágyókat, Tofino és Ucluelet környéke pedig a SUP-olos, szörfözős-bulis részek egyike.

Extra tipp: Mindenképpen próbálj ki legalább egy vízisportot, esetünkben ez egy kajaktúra volt az Indian Arm Parkba.

Golács Réka Emese

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Peter’s Planet Travel- A Felső és Közép Tisza vidéke

Zalai Mariann

Utazási tippek a szakértőtől: Utazás gyerekkel, családdal 5. rész Őszi wellness utazások

Glück Viktória

Programturizmus

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben