InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Mesebeli Afrika

Dr. Géher Pál, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke és Zámbori Péter, a Magyar Fürdőszövetség választmányi tagja, fárasztó utazás után érkezett meg Ugandába, de ezután sem volt sok idejük a pihenésre, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok várták őket a fekete kontinensen.
Most beszámoltak nekünk élményeikről…

A magyar szakemberek tapasztalataira azért voltak kíváncsiak a 42 milliós kelet-afrikai államban, mert meleg vizet találtak az Egyenlítő mentén. A Kitagata településen talált két meleg vizes forrás egyike az ún. „Királyok víze”, melyet turisztikai céllal kívánnak hasznosítani, míg a népszerűbb és nagyobb tavacska a közemberek gyógyulását segíti elő. Képzeljék el, hogy az amúgy is forró, párás levegőben áztatják magukat a termálvízben, és gyönyörködnek a meseszép és zöld panorámában.

Az ugandaiak misztikusan hisznek a Kitagata Hot Springs tavak gyógyító erejében, s az ország legtávolabbi pontjáról is érkeznek a betegséggel küzdők. Meglepően jó úthálózattal rendelkezik az ország – a kínai befektetőknek köszönhetően – azonban a közlekedés maga tragikus. A nagyobb városokban sincsenek felfestve a sávok, ami azt jelenti, hogy néha nyolc kisbusz, autó, motor, „boda-boda” jön egyszerre velünk szembe, s mindenki nagyon odafigyelve próbál lavírozni a jobboldali közlekedésben.

A „boda-boda” az iránytaxi neve, amelyeket bárki bárhol leinthet, be- és kiszállhat, csomagokat szállíttathat velük. Néha ezekben a kisbuszokban dupla annyian ülnek, mint azt hivatalosan engedélyezik, de a motorokon is láttunk olyat, amikor a vezetővel együtt 4 személy utazott. Ez a közlekedési kultúra azt is jelenti, hogy a fővárosban, Kampalában volt, hogy közel egy órát álltunk egyetlen körforgalomban, míg elértük a kijáratot. Az utunk a Nílus forrásához vezetett, amely a világ leghosszabb folyója, s egyiptomi torkolatáig keresztülszeli a fekete kontinenst. A folyó eredésénél, Jinja-nál szórták szét Mahatma Gandhi hamvait, melyet emléktábla őriz.

Bakancslistás hely az ugandai Egyenlítő is, amely Kampalától 32 km-re található, s míg a helyiek naponta közlekednek északról délre és vissza, addig a turisták csodálattal állnak fel arra a létesítményre, melyen egyik lábuk a déli féltekén, míg a másik az északin áll. Igazi turistalátványosság, amikor bemutatják az iskolában tanultakat: ahogy máshogy forog a víz a déli és az északi oldalon.

Ugandának mindene megvan, ami a turizmus fejlesztéséhez szükséges: csodálatos nemzeti parkok az afrikai állatvilággal, a Viktória-tó, a Nílus, banán- és mangó ültetvények, a fővárosban ötcsillagos szállodák, önálló turisztikai minisztérium és termálvizek. Utóbbi hasznosításában, pedig bízunk benne, hogy Magyarország is a segítségükre lehet.

– Zámbori Péter

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Útinapló- Kanada, British Columbia

Zalai Mariann

Utazási tippek – koronavírus idején és a nyitás után

Bala

Útinapló- Köln: Még szép, hogy kölnit locsol magára a turista

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben