InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Ukrajnából Budapestre települt vendég tervezővel startol a tavaszi Budapest Fashion Week

Április 20-21-22-én kerül megrendezésre a 24. Budapest Fashion Week. Ezalkalomból kérdeztük a főszervező- tulajdonost Mayer Balázs Kengurut.

Két év „karantén” után újult erővel álltunk neki a 2022-es Budapest Fashion Week szervezésének. A tervezők részről is érzékelhető volt a pezsgés és várakozás, hogy végre ismét minden köteléktől mentesen (tavaly ősszel még szigorú korlátozások voltak a rendezvény megtarthatóságát illetően) találkozhassanak a közönséggel. Alig pihentünk novemberi rendezvényünk után, januárban máris belevágtunk tavaszi Fashion Week szervezésébe. 

Aztán jött a háború.

A szomszédunkban zajló események következményei, a személyes emberi tragédiák mindannyiunkat megérintenek, aggódva, szorongva követjük a napi történéseket, és egy jobb világba vetett hit reményével dolgozunk mi magunk is. – Kezdi bevezetőjét Mayer Balázs Kenguru tulajdonos – főszervező.

A koncepciónk szerint továbbra igyekszünk bemutatni a mai hazai divatot alakító irányzatokat, és a már megszokott, lehető legszélesebb palettát átnyújtani a közönségnek.

Az esemény meghatározó vendége ENNO – aki Ukrajnából menekültként érkezett Budapestre. Az eredendően afrikai születésű designer Fehéroroszországban kezdte pályafutását, ahol 2017 elején megnyerte a „mark formelle” fiatal designerek versenyét Minszkben. Szerencsére a kijevi divategyetem dékánja is jelen volt az eseményen és a bemutató után úgy döntött, hogy meghívja ENNO-t Kijevbe tanulni. Az Ukrajnában töltött időszak alatt vált ENNO ismert és elismert dizájnerré – 
tervei messze eltértek a megszokottól, és ruhái iránti kereslet egyre nőtt, mára munkáit Ukrajnában, Magyarországon, az USA-ban és Afrikában is láthatták.

Az ENNO (Iron Thread) márka a lehetőség szimbóluma. Olyan gondolatiság, ahol a kreativitásnak nincsenek meghatározott szabályai, a hangsúly a „hogyan-ne” elven van.

Az ENNO (Iron Thread) első magyarországi kollekciója az „another perspektive” azaz „másik perspektíva” nevet kapta, ami egy korábbi „street vs kimono” koncepció pro verziója. A lényege, hogy a designer más szemszögből szemléli korábbi terveit – ennek marginális oka a megváltozott élethelyzet, a szűk határidő – ugyanakkor ez a perspektíva váltás előremutató, feltárja a kollekció teljes ötletét és koncepcióját, ezáltal áttranszformálva a kényszerű dolgokat valami pozitívvá, akár a tavaszi természet, egy új virágot és reményt fogalmaz meg, és szándéka szerint közvetít Ukrajnába is.

A fentiekből is kitűnő, hogy a remény fogalom napjainkban mennyire hangsúlyossá vált. Az pedig, hogy mindennapjaink, a közelmúlt történései hatással vannak a tervezőkre és rajtuk keresztül a divatra a kollekciók tartalmán is kézzelfogható. A pandémia, majd a háború következményei, a gazdaságot érintő kérdések érzékenyen érintenek mindannyiunkat. A takarékosság és tudatosság egyre erőteljesebben jelenik meg a designer holmik tekintetében is: a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy a zéró hulladék alapelve már évek óta jelen van, mára pedig aktuális és meghatározó szerepet kap a divatiparban – ez jól látható az idei Budapest Fashion Weeken bemutatkozó tervezők munkáin is. Természetes alapanyagok használata, újrahasznosítás, vagy a hulladék nélküli szabásra egyaránt tudunk példákat mondani. Ugyanakkor látható igény mutatkozik az időtálló, kortalan, minőségi darabokra, amelyek – bár korántsem az olcsó kategóriát képviselik -, de hosszútávon gondolkozva kifizetődőnek bizonyulnak.

Fontos megemlíteni azokat a reflexiókat, amelyek a XXI. század eleji, meglehetősen kaotikus világunkra válaszul születtek. Mindannyian érzékeljük a kibontakozó új narratívát, napjainkban merőben új világrend születését élhetjük át. A felgyorsult, folyamatosan változó nagyvárosi élettempó immár nem csak a kozmopolita világ sajátossága, egyre szélesebb tömegeket érint, és egyre inkább mosódnak el határvonalak, kultúrák közötti különbségek. Változnak a súlypontok, új ideálok és ideák jelennek meg, különböző kultúrák forrnak eggyé, értjük, éljük, érzékeljük, hogy valami nagyon új van készülőben.

Ebben a folyamatosan változó közegben próbálunk támpontokat, kapaszkodókat keresni.  Ilyen támpontok a gyökereink. A hagyományok, amelyek egyfajta közös nyelvezetként funkcionálnak. Miközben azt érzékeljük, hogy minden téren körbevesz minket az informatika, a robotizáció, reneszánszát éli a „vissza a természeteshez” életmód. Az élet minden területén megtapasztalható a régi tudás visszafejtése, leporolása, – az, ami az építészetben a vályog, a táplálkozásban a paleo, a ruházatban a népi stílus és motívumok megjelenése. Egyre több designer nyúl vissza a gyökerekhez, fedezi fel a tradíciót, akár a szimbolikával is bíró mintázatok, akár maga a szabásvonal tekintetében is. A régi technikákat és technológiákat szívesen keverik a modern lehetőségekkel, például hímzések helyett színes nyomatok formájában jelennek meg a motívumok.

Megszokhattuk, hogy a Budapest Fashion Week a helyszínválasztásban is igyekszik reflektálni a mondanivalóra, úgytetszik a koncepció része, egyfajta keretet ad a tartalomhoz, amit a tervezők töltenek meg a kifutón elmesélt világlátásukkal.

Ezúttal sem lesz másképp – a Városligeti Műjégpálya díszterme már többször bizonyította, hogy exkluzivitásában illeszkedik a rendezvényhez. Úgy gondoljuk napjainkban a Városliget és annak közvetlen környezete Budapest egyik legfontosabb kulturális gyújtópontjává szerveződött. A rendezvényhelyszín egyik oldalán a nemrégiben átadott Magyar Zene Háza, a másik oldalán lévő Szépművészeti Múzeumban pedig a napokban nyílt Bosch kiállítás önmagában is olyan konstelláció, ahova szívesen illesztünk be egy további művészeti ágat, a divattervezést.

Végül pedig, de nem utolsó soron, partnerünk a Városliget Café ez alkalomból különleges menüsort állított össze, többek között „Fashion” menüvel várják a gasztronómia, a konyhaművészet iránt érdeklődőket!

𝗕𝗨𝗗𝗔𝗣𝗘𝗦𝗧 𝗙𝗔𝗦𝗛𝗜𝗢𝗡 𝗪𝗘𝗘𝗞 2022/ Tavasz
𝗛𝗲𝗹𝘆𝘀𝘇𝗶́𝗻: Városligeti Műjégpálya / Bejárat : Városliget Café 
Budapest, 1146 Olof Palme sétány 5.

𝗞𝗮𝗽𝘂𝗻𝘆𝗶𝘁á𝘀: 18.30, a divatbemutatók 19.00 órakor kezdődnek
𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺:
Április 20. Szerda.

19.00 – Divatbemutatók: LA RENA , ELI.B , TÓTH XÉNIA , IRON THREAD 

Április 21. Csütörtök

19.00 – Divatbemutatók: SFW , SHAKTI , TAMKA , ACCEPTION

Április 22. Péntek
19.00 – Divatbemutatók: ZEROBARRACENTO , SELVA , KELETI , CLAUDIO DESSI

𝗕𝗲𝗹𝗲́𝗽𝗼̋𝗷𝗲𝗴𝘆𝗲𝗸𝗲𝘁 a show napjain elővételben a helyszínen lehet megvásárolni 12.00 órától.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

2022-ben ismét TÁNCPARK! Legyél ott te is!

Glück Viktória

Ne feledd: hétvégén jön a 27. Budapest Borfesztivál!

InfoPont

Méhek Bálja – rendhagyó interaktív színházi előadása Millenárison

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben