InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

(Újra)Kezdő futó edzésterv áprilisra

Minden kezdet nehéz. A futás kezdete meg egyenesen lehetetlennek tűnik néha… Nagyjából minden fogyózó-sportoló-életmódváltó ember küzd azzal a nehézséggel, hogy hiába van a kocogás-futás eléggé jótékony hatással a kilók leadására (sőt energiát is ad, boldogsághormonokat szabadít fel, javítja a tartást és a légzést, rendszert hoz az életünkbe, kontrollálja az étvágyat, feszesít, és még egy évig tudnánk sorolni a jótékony hatásokat), mégis nehéz űzni. De miért ekkora szenvedés elkezdeni, megszokni, aztán meg folytatni? Rengetegszer állunk neki, elindulunk, kicsit kocogunk, aztán belehalunk, aztán elmegy a kedvünk, aztán lustulunk, aztán megint elmegyünk, aztán azt érezzük, hogy nem éri meg, aztán feladjuk. És kezdődik az egész elölről.

A futáshoz – főleg kezdőknek és újrakezdőknek – nagyon pontos, tartható, személyre szabott, kidolgozott és élvezhető edzésterv kell, gondolj csak bele: a monotonitás egyenlő az edzésterv meggyilkolásával, és a legtöbben ebbe a hibába esnek bele. Ja, és a megfelelő kihívásnak eredményorientáltnak is kell lennie. Hát, igen. Találkoztál már ilyen szuper tervvel? A legtöbb program arról szól, hogy egy naptárba be van írva az első napi km, amit teljesíteni kell, majd a második napi km, és így tovább. De mi van, ha te már futottál régen, csak kihagytál egy kis időt valami miatt? És ha soha életedben nem kocogtál? Ugyanaz a terv ajánlott annak, aki sérülés miatt kényszerült pihenőre és annak, aki épp most szeretne leadni 20 kilót? Nem. Pont emiatt jött létre a diétaguru saját, személyre szabható edzésterve, amivel végre nem fogod unni, utálni, muszájnak érezni és abbahagyni a futást. Készenállsz?

 

Íme, egy első hetes, a futásba (újra vagy nem újra) bevezető edzésterv következik!

1. Nap: kellemes kocogás, sík terepen vagy futópadon, 30 másodperc plank, 10 fekvőtámasz (akár egybe, akár egyesével)

2. Nap: keresztedzés – bicikli, úszás, hosszabb séta, súlyzózás (bármi, a lényeg, hogy fél órát mozogj)

3. Nap: 3 perc futás, majd 1 perc séta (5 ismétlés) (ha ezt egyelőre nehéznek érzed, akkor kocogj vagy tempósan gyalogolj!)

4. Nap: plank háromszor a nap folyamán, amíg bírod

5. Nap: 20 perc könnyű, tempós gyaloglás/kocogás/futás a saját, kényelmes iramodban

6. Nap: 3 perc futás, 1 perc gyaloglás (6 ismétlés) (ha ezt egyelőre nehéznek érzed, akkor kocogj vagy tempósan gyalogolj!)

7. Nap: kellemes, tetszőleges hosszúságú séta, plank, amíg bírod

 

További hasznos tanácsok: www.dietaguru.com

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A futniszép.hu eseményei

Zalai Mariann

Fuss és légy büszke magadra! – Wizz Air Budapest Félmaraton

Zalai Mariann

A futás megnyugtat és leveszi a terheket a vállamról

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben