InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Fussunk fussunk, szaladjunk… miért?

Számos jótékony hatása van. A mozgás során a szervezet boldogsághormonokat termel, és ez a vidám kedélyállapot legyűri a stresszhatásokat.
Hosszú távon a rendszeres terhelés hatására a tüdő kapacitása nő, a vérnyomás stabilizálódik,
valamint csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

A karcsúsodáshoz is kiváló választás, mert az egyik legjobb kalóriaégető sport. A fogyni vágyóknak lassú tempóban, hosszú ideig javasolt futniuk, a maximális pulzusszám 50-60%-án, mivel a zsírégetés nagyjából 30-40 perc után indul be. A gyorsabb tempónál, magas pulzusnál, elsősorban szénhidrát felhasználás zajlik a szervezetben.

Ha kezdőként vágsz bele a futásba, érdemes kikérned a véleményét egy szakértőnek arról, hogyan kellene összeállítani a futóterved. Érdemes összeállítani egy programot, mert a jól strukturált edzéssekkel fejleszthetsz az állóképességeden, sebességeden és erősebbé is válhatsz. Emellett folyamatos motivációt és kihívást is ad. Nyugodtan kísérletezz új edzéstervekkel, később pedig hétről-hétre 10 százalékkal növelheted a távokat és az időt. Így elkerülheted azt, hogy monotonná váljon a mozgás.

Ha már futsz egy ideje, és szeretnél komolyabb kihívásokat felállítani, esetleg versenyeken indulni, akkor jöhetnek a gyorsító edzések. Az elsődleges szempont a fokozatosság elve. Ne azonnal akard lefutni a maratont, adj a testednek-lelkednek elég időt a felkészülésre. Ha így teszel, sokkal eredményesebb, nyugodtabb lehetsz és a sérülést is elkerülheted.

Azután állj neki a gyorsító edzéseknek, ha már legalább 10-12 hete rendszeresen edzel. Érdemes kipróbálni a fartleket; 1 percig fuss kicsit gyorsabban a megszokott tempódnál, aztán 3 percet kocogj és ezt ismételgesd az egész táv alatt. Egy másik hatásos módszer, ha dimbes-dombos terepre is kimerészkedsz hetente egyszer-kétszer. Ezzel is sokat javíthatsz az időeredményeden.

Ne felejtsd el: egy félmaraton, maraton teljesítése több hónapos kitartó edzés eredménye. Figyelj a tested jelzéseire! Ne feszítsd túl a határaid, és ne félj segítséget kérni szakértőtől vagy tapasztaltabb futóktól a felkészüléssel kapcsolatba, vagy akár arról, hogy milyen cipőt válassz.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

InfoPont

Csókakör – Hódítsd meg a várat! Jótékonysági futás a Vértesben

Bala

A futás megnyugtat és leveszi a terheket a vállamról

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben