InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Új év, új élet, új kihívások? Így kezdj neki az új évnek!

Véget ért egy év, véget ért az ünnepi sürgés-forgás, és bizony nem mindig egyszerű visszatérni a hétköznapokba. Íme, néhány tanács arra vonatkozóan, hogy könnyebb legyen a visszatérés az új évben – szakértő tippjeivel. 

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Kezdődjön az év egy kisebb rendrakással kívül és belül egyaránt. Testünk nem lehet egészséges, ha a lélek nincs megfelelő állapotban. Ha feszültek és fáradtak vagyunk, nem tudunk helytállni sem a munkában, sem a magánéletben, ha viszont a test és a lélek harmóniában van egymással, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbak és energikusabbak lehetünk a mindennapokban.

Szánjunk időt magunkra

Az ünnepek alatt rengeteg emberrel találkozunk, és talán kicsit soknak is érezhetjük. Éppen ezért jól jöhet, ha év elején kicsit elmerülünk saját gondolatainkba, összegezzük az előző évet. Ha csináltunk listát tavaly, akkor vegyük elő és nézzük meg, hogy mit sikerült teljesíteni, de azt is, hogy mit nem. Ilyenkor mérlegeljünk, hogy miért nem sikerült, fontos lett volna-e nekünk, ha teljesítjük az adott célt. Ha az előző év áttekintésével végeztünk, gondoljuk végig jövőbeli terveket. Ha grafomán típusúak vagyunk, üljünk le egy papír mellé és vessük papírra a céljainkat, elvárásainkat a 2022-es esztendőre.

Törekedjünk az egyensúlyra

Amennyire meg tudjuk oldani, legyen fontos számunkra, hogy a szabadidőt és a munkát egyensúlyba hozzuk. Fizikai és mentális egészségünknek sem tesz jót, ha túl sok időt töltünk a munkával, főleg, ha annak stresszes vonzatai is vannak. Természetesen előfordulnak olyan időszakok, amikor többet kell dolgozni, de ilyenkor is próbáljunk arra törekedni, hogy a későbbiekben pótoljuk be a kimaradt pihenést.

Hangsúly a pozitív megerősítésen 

Adjunk minél több visszajelzést saját magunknak. Ha sikeresen teljesítettünk egy általunk vagy más által elénk tett célt, jutalmazzuk meg magunkat apróságokkal, ami motivációként szolgálhat. Hosszútávon sokkal könnyebben fogunk nekiállni a mindennapi feladatoknak, ha kialakítunk egy belső támogató rendszert is magunkban.

Gondoljunk a fizikai egészségünkre

„Természetesen az ünnepi ételeket is érdemes ledolgozni, de az új év egyik alapvető programja lehet, hogy egészségesebben kezdünk el élni. Ez vonatkozhat a táplálkozásunkra és a mozgásra is. Étkezés tekintetében próbáljunk egészséges alapanyagokból készült ételeket enni, és kerüljük a túlevést, valamint az étkezések közötti nassolásokat” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Egy kis odafigyeléssel is nagy örömöt okozhatunk a testünknek. A mozgás szintén fontos a közérzetnek és a szervezetnek, legyen az bármilyen intenzitású, mindenképp pozitív hatással lehet ránk. Egy hosszabb telefonbeszélgetés közbeni fel-alá sétálás is feldobhatja a napunkat. Természetesen az új évben még inkább meg van a lehetőség arra, hogy belekezdjünk egy új sportba, kipróbáljuk a konditermeket, elkezdjünk egy diéta programot vagy kimenjünk a friss levegőre kocogni.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

5 gyakori tévhit a sportolással kapcsolatban

Szabó Ildikó

Kinyitott az edzőtermek 40 százaléka Budapesten

Szabó Ildikó

Ha szükséged van egy kis motivációra!

Szabó Ildikó

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben