InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Téli fűszeres diótorta

Hozzávalók a piskótához:

  • 200 g szobahőmérsékletű vaj 125 g barna cukor
  • 110 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 120 ml tej
  • 210 g finomliszt
  • 1 mk őrölt szerecsendió 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 2 mk őrölt fahéj 1 csipet só
  • 10 g sütőpor
  • 120 g durvára vágott dió

Hozzávalók a diós krémhez

  • 500 g mascarpone
  • pár csepp vanília aroma 60 g porcukor
  • 100 g darált dió
  • 1 mk őrölt szegfűszeg 1 tk őrölt fahéj
  • 220 g világos barna cukor

Hozzávalók a vajkrém borításhoz

  • 3 db tojásfehérje
  • 300 g szobahőmérsékletű, puha vaj pár csepp vanília aroma
  • 50 g dió

A diótorta recept első lépése, hogy a tésztához a vajat a barna cukorral és a kristálycukorral habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, és egy újabb keverés. Belekeverjük a tejet is. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, sóval, sütőporral és durvára vágott dióval, majd az egészet a tojásos-vajas részhez keverjük.

A tésztát két darab, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk, és berakjuk őket a sütőbe 180 fokra, kb. 30 percre.

A diós krémhez a mascarponét kihabosítjuk stabilabb krémalappá, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és berakjuk a hűtőbe felhasználásig.

A kihűlt piskótáknak, ha kissé „púposabb” a teteje, azt kiegyenesítjük, majd kettévágjuk mindkét piskótát. Az egyik piskótalapot megkenjük a krémmel, majd jön egy másik piskóta, krém, piskóta, krém, végül piskótával zárjuk a sort, és ha maradt krémünk, akkor még azzal bevonjuk a tortát, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk 1-1,5 órára.

A svájci vajkrémhez a cukrot és a tojásfehérjéket vízgőz fölött egy tálban csípősre melegítjük, azaz ha beledugjuk a kisujjunkat, azt érezzük, hogy jó meleg a fehérjés cukor. Ekkor magas fokozaton habverővel kihűlésig habosítjuk. Ezután kis fokozatra véve a habverőt, evőkanálnyi adagokban belekeverjük a vajat a vaníliaaromával, majd egy utolsót habosítunk rajta magas fokozaton a habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl, mert kicsapódhat a vaj, illetve arra is figyeljünk a vaj esetében, hogy tényleg puha legyen, különben szintén darabossá válhat a krémünk. A tortát körbekenjük egy réteg vajkrémmel, majd mehet 30 percre a hűtőbe/fagyasztóba. Jöhet egy második réteg vajkrém, majd a maradékot csillagcsöves habzsákba rakjuk. Végül apróra vágott dióval és a maradék vajkrémmel díszítjük a tortát.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben