InfoPont Ajánló Magazin
Kiemelt tartalomKult

Szombattól Legyen férfi, Monsieur Pignon! a Thália színpadán

A NEVETÉS A KÖZÖNSÉG DOLGA

Francis Veber Addig jár a korsó a kútra… című 2001-es filmjéből a szerző által készített színpadi adaptáció hamarosan a Thália Színház színpadán.

A Daniel Auteuil és Gérard Depardieu főszereplésével bemutatott nagy sikerű francia film színházi változata mulatságos szatíra rólunk, akik néha a legnagyobb kerülővel találjuk meg saját utunkat.

A Legyen férfi, Monsieur Pignon! próbái augusztus végén kezdődtek, ami egy sűrű időszak volt, és nemcsak a színház életében, ahol még javában folytak a felújítási munkák. Pindroch Csaba, a darab főszereplője így mesél: – „Kicsit elszoktam a próbáktól, mert az utolsó bemutatóm tavaly októberben volt, de a feladat súlya és a lehetőség előhívta azt a huszonöt éves gyakorlatot – szerencsére azonnal bele tudtam állni a próbafolyamatba.”

A művész nagyon örült, hogy három év után ismét főszerepet kapott, bár kezdetben még nem volt tisztában Pignon figurájával. „Ez a szerep a legjobbkor jött, azt hiszem, mindenféle szempontból, annak ellenére, hogy azok a darabok, amiben főszerepet játszom, még mindig szerepelnek a Thália Színház repertoárjában, már nagyon vágytam egy komolyabb munkára. Aztán ahogy mentünk előre a próbákkal és kezdtek kirajzolódni a karakterek, ezt a szerepet egy egészen elképesztő ajándéknak tartom. Olyan személyes ügyeimet, emlékeimet is fel tudtam dolgozni benne – és természetesen nem a homoszexualitásra gondolok, hanem elsősorban emberi kapcsolatokra – a kollégák, Szabó Győző, Vida Péter, Szervét Tibor vagy Gubás Gabi által megszemélyesített figurák segítségével, amik túlmutatnak egy próbafolyamaton. Tehát igen, rúgtak már ki, voltam már benn barátomnál elmegyógyintézetben… Vannak a darabban olyan jelenetek, amik olyanok, mintha nem megtörténhetnének, hanem már meg is történtek volna.”

A történet alapszituációja: hogyan változik meg viselkedésünk, ha valakiről egy bizonyos információ birtokába jutunk? Főhősünk, Pignon egy unalmas ember, aki egy cégnél könyvelő. Létszámleépítés miatt éppen elbocsátani készülnek, de kiderül róla valami… Valami, ami nem is biztos, hogy igaz, de a környezete annak hiszi. És ezáltal megváltozik a hozzá való viszonyuk. „Alapvetően is így van. De ezt nem emberi gyengeségnek tartom, egyszerűen így vagyunk kódolva. Abszolút megváltoznak az emberek. Jelen esetben ez az információ, egy extrém dolog, amit nem Pignon árul el magáról, más módon jutnak birtokába kollégái, és ettől egészen másképp kezelik – a figyelem középpontjába kerül.”

Amit a közönség lát, egy vígjáték, ami mögötte van, egy kőkemény próbafolyamat, rengeteg munka. „Nem mondanám, hogy sokat nevetünk a próbák alatt, még a vígjáték szót sem szeretem általában… Bár ugye profilja színházunknak a vígjáték meg az igényes szórakoztatás, de pont hogy mivel igényes, mint egy jó viccet, a legnagyobb profizmussal és a legjobb ritmusérzékkel, a leghitelesebben kell megcsinálni. Tehát itt a nevetés, hogy is mondjam, nem a mi dolgunk, hanem sokkal inkább a nézőé. Tehát itt meló van.”

Amit Csaba szintén fontosnak tart és kiemelt, az a jó munkakapcsolat. „Remek a csapat, és nagy felfedezés számomra Szervét Tibi, akit már húsz-huszonöt éve ismerek, de még nem volt lehetőségünk ilyen próbafolyamatban részt venni. Talán csak a Kean, a színészben volt hasonló egy picit, de ott olyan karaktereket játszottunk, akik egészen máshol vannak egymáshoz képest… Itt két igazán egymásra utalt embert formálunk meg – nagyon nagy ajándék. Sokat játszottunk már együtt, de ez mindig hiányzott a palettáról. Reméljük, hogy jó lesz. És ki kell emelnem még Bélát, aki miatt a hangulat egészen remek. Nincs erőfitogtatás a rendező és a színészek között, bár a vége felé tartva biztosan lesz némi súrlódás, mert mindenki jót akar. Hogy majd október 13-ára úgy tudjuk összerakni ezt a művet, hogy a legjobban passzoljon ránk, mint egy ruha. És úgy tudjunk felvonulni ezen a »divatbemutatón«, hogy aki látja az előadást, azt mondja: hú, de jó!”

A magyarországi ősbemutató rendezője Paczolay Béla, az előadás szereplői: Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Gubás Gabi, Szabó Győző, Vida Péter, Nagy Viktor és Tóth Eszter.

Bemutató: 2018. október 13.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Kalandra fel! Vár az ABC küldetés!

Glück Viktória

Harsányi Attila Viszockij-estje a Bethlen Téri Színházban

InfoPont

Tenki Réka és Csányi Sándor először együtt a színpadon

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben