InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Szeptember könnyedén – zajongo.blog.hu

Itt van az ősz, itt van újra és stresszes, mint mindig énnekem. Ugyan még ha ezt így nem is mondjuk ki hangosan, de azért általában így van ez, viszont legyen ez idén másképp!
A forró nyár után nem mindig egyszerű visszaállni a kicsit borongósabb, pörgősebb, munkával teli hétköznapokba, azonban nincs mit tenni, haladni kell előre. Megélhetjük ezt az évszak- és rutinváltást egyfajta nyomasztó stresszként vagy tekinthetünk rá az új lehetőségek kezdeteként, mintha egy ”kis újév” lenne másnaposság nélkül.
Engedjük el negatív érzéseinket és gondoljunk bele mennyi nagyszerű dologgal jár együtt az ősz: elővehetjük kellemes őszi ruháinkat, felkereshetjük csodás kirándulóhelyeinket és túrázás közben sokkal kevésbé fogunk izzadni, mint nyáron, sőt szüreti fesztiválok sokasága közül is válogathatunk.
Na, jó, de mi a helyzet a hétköznapokkal? Azt gondolom, hogy sokunk számára nagyon sok minden zúdul a nyakába szeptemberben és ebbe hajlamosak vagyunk belebonyolódni, sőt, a gyermekesek számára még nagyobb a stresszfaktor.
Annak érdekében, hogy ne vesszünk el a feladatok sokaságában, készíthetünk tevékenységterveket, amelyek mindennap megmutatják, hogy milyen teendőink vannak és ezáltal tudatosan át tudjuk gondolni időbeosztásunkat, napi rutinunkat.
Ha esetleg nyáron kevesebb volt a mozgás, akkor érdemes ősszel újra belevágni a sportolásba, hiszen jócskán hozzájárul a mindennapi jóllétünkhöz és az egészséges életvitelünkhöz.

Habár ez nem csak szeptemberben tanácsos, próbáljuk meg kicsit könnyedén, játékosan venni a feladatainkat. Hajlamosak vagyunk túl komolyan venni a dolgainkat és túlságosan is rástresszelni olyan foglalatosságokra, amelyeket lazábban is el tudunk végezni, ha nem élet-halál kérdéseként fogjuk fel. Ezzel nem azt mondom, hogy hanyagul álljunk hozzá mindenhez, csak próbáljuk ki milyen az, amikor játszva kezeljük a teendőinket, legyenek azok akármilyen nehezek.

Ezen felül az iskolakezdés a gyermekek számára sem egyszerű, hiszen rengeteg elvárásnak kell hirtelen megfelelniük. Őket úgy tudjuk egy picit tehermentesíteni, ha szépen minden történést türelmesen elmagyarázunk nekik, hogy mi miért történik. Fontos megérteniük, hogy a körülöttük levő változások az ő javukat szolgálják. Ezen felül próbáljunk meg a társaik lenni, hiszen a suliban szinte fokozatmentesen indul be a tanulás és ez hatalmas stresszt okozhat, főleg ha szülőként még ráteszünk egy lapáttal további elvárásainkkal. Próbáljuk meg azt éreztetni velük, hogy ránk bármikor számíthatnak és nem a világvége, ha becsúszik egy rossz jegy, a lényeg, hogy jó érzésekkel vágjanak bele a feladatokba és ne a görcsölés legyen az úr.

zajongo.blog.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Szeptemberi magazin

InfoPont

Tudatos évkezdés

Bala

Mindfulness a hétköznapokban – mi is az a mindfulness?

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben