InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Szakértői oldal- Büntessünk? Ha igen, hogyan?

Gyermeket nevelni egyike a legnehezebb feladatoknak az életben, tudva, hogy, amit teszünk, vagy mondunk, annak hosszútávú következménye van.Hogyan tudjuk megmutatni nekik a helyes utat?

Nem azzal a képességgel születünk, hogy meg tudjuk különböztetni, hogy mi a jó és mi a rossz. Ezt gyermekkorunkban a szocializáció során és a szüleinktől tanuljuk meg. Ezért fontos a visszajelzés, hogy mi az, amit jól csináltunk és mi az, amit nem. A legfontosabb a dicséret. Már kutatások is bizonyítják, hogy nevelni ezzel lehet a leghatékonyabban. Hisz azt a viselkedést kell megerősíteni, amit viszont szeretnénk látni. De azt is tudnia kell a gyermeknek, ha valami rosszat csinált. Ezt hogy tudják elsajátítani a mi segítségünkkel?

Amit ne alkalmazzunk

Az érzelmi zsarolás

„Nem adok puszit, mert nem vigyáztál a nadrágodra!” – Olykor ez is kicsúszik. Kerülendőek az olyanfajta büntetések is, amikor a szülő nem szól hozzá gyermekhez. Ezt szakmai nyelven szeretetmegvonásnak nevezzük, azt éli meg, hogy nem fontos a szüleinek. Feltételezem, nem ez a célunk.

Az ijesztgetés, a fenyegetés

„Ha nem hagyod abba, szólok apádnak!” Ne csináljunk apából mumust, akitől a gyermek félni kezd. Az ilyen mondatok a kicsi szorongását fokozzák.

Testi fenyítés

A fizikai bántás megfélemlítést vált ki. Azok a gyerekek, akiket megütnek, agresszívebbek lesznek.

Megalázás

„Ha én is ilyen ügyetlen lennék, nem lenne munkám!” A lelki fejlődésünk során ezek a reakciók az önértékelést gyengítik, a biztonságérzet csökken.

Akkor hogyan?

Következetesség

  • Közvetlenüla nem megengedett viselkedés után mondjuk el mi és miért nem volt helyes abban, amit tett. Hisz, ha órák telnek el a kettő között, már nem várhatjuk el ugyanazt a hatást. Ne a hangulatunktól függjön, hogy éppen megszidjuk, vagy sem.
  • Fontos, hogy előre jelezze a szülő, hogy mi fog történni, ha a gyerek rosszat csinál. Az időben lefektetett szabályokhoz tudja igazítani a gyermek a saját viselkedését.

Igazságosság

  • Életkorának megfelelőviselkedést várjunk el tőlük! Ők nem kis felnőttek, még az idősebb testvér sem.
  • A büntetés mértéke ne legyen sokkal erősebb, mint maga a tett volt.
  • Meg kell vizsgálni a körülményeket: szándékos volt vagy véletlenül történt? Az ügyetlenségből elkövetett vétségért nem jár büntetés.

Hitelesség

  • Ha megmosolyogjuk gyermekünk csintalanságát, miközben azt mondjuk ”nem szabad a járdán ilyen gyorsan biciklizni”, nem leszünk hitelesek.
  • Mi magunk is éljünk és viselkedjünk úgy, ahogy az gyermekünktől elvárjuk!

Fontos, hogy a fentieket nyugodtan, higgadtan tegyük. Hisz, akkor nem sodornak el az érzéseink. Ahhoz, hogy megértse (pontosabban megérezze) a gyermek, hogy melyik cselekedete miért nem elfogadható, fontos, hogy érzelmi megnyilvánulásunk összhangban legyen a mondatainkkal.

Az egyik legmélyebben ható tanulási folyamat a mintakövetés. A legfontosabb mindezek előtt, hogy gyermekünk tudja és érezze, hogy szeretik, elfogadják.  A büntetésnek sohasem a személyre, hanem a tettre kell irányulnia. Soha ne mondjuk azt, hogy “rossz vagy”, hanem inkább azt, hogy “most rosszat csináltál”. Mert attól, hogy otthon hagyta a tornazsákját, még nem lesz rossz gyerek. Ezt nevezzük feltétel nélküli szeretetnek, ami annyiból állna, hogy a gyerek “egészét” vesszük figyelembe: azt szeretjük benne, aki, és nem azt, ahogyan viselkedik, vagy amit csinál. Így a gyermek megtanulja, hogy teljesen elfogadják és ez az alapja az egészséges önbizalom kialakulásának.

Dr. Nuridsány Eszter

Gyermek-és ifjúságpszichiáter

+ 36 30 221 3133

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Szakértői oldal- Őszi bakancslista

Zalai Mariann

Asztrológia- Megváltoztathatod-e a sorsodat?

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben