InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Sport Világa Sziszóval: PARASPORT NAPJA, PARALIMPIA 2024

Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság

A mindennapi életem során sokszor találtam magam szemben nehézségekkel, amikor úgy gondoltam, hogy nekem a legnehezebb a világon. Sajnos nem kell nagyon messzire visszamennem ilyen élményekért az időben, az elmúlt időszak talán egyik legnehezebb éve 2022 volt számomra. Tavasszal egyik pillanatról a másikra kórházba kerültem és egy nap alatt elvesztettem a hallásom a jobb fülemen. Rémisztő volt. A mai napig nem tudom pontosan, hogy ez miért történt, és talán ezért is volt nehéz feldolgozni és elfogadni. Azóta bár a hallásom egy műtétnek köszönhetően sokat javult, nem lett 100%-os.Rasovszky Kristóf Fotó: BOM Alapítvány

Az év második felében, nyár végén óriási vihar volt és két villám is belecsapott a házunk tetőszerkezetébe, aminek következtében az emelet leégett, az alsó szint pedig a tűzoltás következtében teljesen elázott. Felfoghatatlan volt, de a lényeg, hogy a családunk épségben kimenekült a házból és nem lett bajunk.

Amikor ezekre a történetekre gondoltam, mindig sajnáltam magam. Miért én? Miért történt ez? Végül ezek a kérdések már teljesen a múltba vesztek, elkezdtem ezeket a történéseket más szemszögből nézni és látni.

Ezt minek köszönhetem? Annak, hogy az elmúlt az időszakban a munkám során számos alkalommal találkozhattam parasportolókkal, akik sokkal nagyobb nehézségek után újra bíznak, remélnek, harcolnak és küzdenek minden nap, hogy újrafogalmazott álmaikat megéljék.

A parasportolók közössége egészen más, mint amivel korábban találkoztam. Parasportolókkal lenni nem csupán azt jelenti, hogy sportolókkal vagy, hanem azt is, hogy új barátokra tettél szert. Olyanokra, akik elfogadnak úgy ahogy vagy, akik biztatnak, támogatnak, akkor is ha fogyatékkal élsz, s akkor is, ha nem. Ebből a közösségből az ember erőt merít a legnehezebb időszakokban is.

Idén immár hetedik alkalommal és kibővült résztvevői körrel rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny-, és Szabadidősport Szövetsége a Magyar Parasport Napját. Az eseménysorozat keretén belül megemlékeztek elhunyt paralimpiai bajnokainkról, Lélekmozgató programra invitálták a belföldi és külhoni óvodákat, iskolákat, felsőoktatási intézményeket, önkormányzatokat és sportegyesületeket, valamint konferenciát szerveztek Együtt erősebben, mint valaha címmel.

A Magyar Parasport Napjának népszerűsítését két nagykövet, egy olimpikon és egy paralimpikon sportoló segítette: Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa- bajnok úszó és Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

A Lélekmozgató programok során a gyerekek és az érdeklődők kipróbálhatták a kerekesszékes kosárlabdát, az ülőröplabdát és a paraboccia sportágat és megmérethették tudásukat még számos különböző parasportágban. Nagyon fontosnak tartom, hogy a parasportolók világát közelebb vigyük az emberekhez.

Én bizakodó vagyok ezügyben, mert azt látom, hogy egyre több szervezet, cég és magánszemély is törekszik arra, hogy az integráció megtörténjen. Fontos, hogy segítsünk könnyebbé tenni a mindennapokat számukra, mert sokszor részükre a mindennapok is sokkal több energiát emésztenek fel.

Parasportolóink idén megmérettetik magukat a párizsi Paralimpián, amelyre Magyarország eddig tizenhét indulási jogot szerzett, és amelyet 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendeznek meg.

(Szabó Szilvia, 3x olimpiai ezüstérmes, 13x világbajnok és 9x Európa-bajnok kajakos írása)

SZABÓ SZILVIA
szabo.szilvia@bomalapitvany.hu
bomalapitvany.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben