InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Párizs – és egy újabb olimpiai érem megszerzése a cél!

Hadvina Dóra élete 100%-os fordulatot vett kislánya Holli születése után. Olimpiai felkészülését teljesen egészében át kellett szervezni, de férjével Hadvina Gergellyel, aki egyben az edzője is, mindent úgy alakítanak, hogy a családi és az élsportolói élet maximálisan egyensúlyban legyen. Nem könnyű feladat, de Dóri olyan őszinteséggel és boldogan mesélt a nehézségekről, hogy nem lehet kétségünk arról, mindent megtesznek egy újabb olimpiai éremért.

2021-ben ott voltál az olimpián, ahol egy arany- és egy bronzérmet szereztél. Hogyan emlékszel vissza Tokióra, az első olimpiádra?

Őszinte leszek, végig nagyon korlátozva éreztem magam az olimpián, nem tudtunk szabadon mozogni a szigorú covid szabályozások miatt. Ez akkor nem zavart, mert maximálisan a feladatomra koncentráltam, de így visszagondolva van egy kis hiányérzetem, hiszen nem voltak nézők, emiatt nem igazán volt olimpiai hangulat. Pont a múltkor néztem vissza a 2019-es szegedi világbajnokság futamait, ahol két számban indultam és elképesztő érzés volt a hazai közönség előtt versenyezni. Akkor az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy nekünk az olimpián ez kimaradt, hiszen a szurkolók nem lehettek ott velünk.

Összességében elégedett vagyok. A négyes aranyérem mindenért kárpótolt, bár az elő- és középfutam nem volt tökéletes, viszont nagyon jól sikerült a döntő.

Azt mondhatom, hogy minden összeállt arra a futamra. A páros után viszont nagyon csalódott voltam, de tudom, hogy nyerni nem tudtunk volna mert az újzélandi egység kiemelkedett a mezőnyből. A második és harmadik hely sorsáról pedig célfotó döntött, így időközben átértékeltem és meg tudtam barátkozni a bronzéremmel. Abban, hogy ezüst vagy bronzérmet akasztanak a nyakunkba, a szerencse is közrejátszott.

Sokáig egyéniben hosszabb távokon indultál, most pedig inkább csapathajókban látunk versenyezni. Melyik áll hozzád közelebb?

Nem igazán tudok választani, szeretek egyéniben és párosban is versenyezni. Nagyon nagy álmom, hogy olimpiai számban indulhassak nemzetközi versenyen és azt is tudom, itthon a válogató versenyeken ötszáz egyesben kell jól teljesíteni, de tényleg nincs kedvencem.

A következő mérföldkő a 2024-es olimpia. Hogyan készülsz erre a megmérettetésre?

A 2023-as év után teljesen át kellett alakítani mindent, amiről azt gondoltuk, hogy menni fog úgy ahogy korábban, viszont nem kalkuláltuk bele azt, hogy teljesen más élethelyzetben leszünk. Azt gondolom, hogy a világbajnoki felkészülés során jó formába kerültem, így ennek a felkészülésnek az alapjain szeretnénk tovább haladni, elsősorban a válogató versenyekre koncentrálva, majd az olimpiára.

Annyira más az életünk azóta, hogy van egy gyerekünk. Holli augusztus 12-én volt egy éves, az érkezése teljesen megváltoztatta a világunkat. A szülés és az anyaság terén minden könnyen ment, és talán ez volt a legnagyobb problémám, mert úgy gondoltam, hogy sínen vagyok és mindent kibírok és elbírok. A felkészülés szempontjából a legrosszabbkor, március közepén jött egy durva mentális fáradtság, ami bár volt korábban is, ezúttal most nem tudtam kipihenni. Nem kalkuláltam az alváshiánnyal és a minőségi pihenés hiányával, emiatt nagyon nehéz volt. Azt éreztem, hogy fizikálisan nagyon hamar utolértem magam, de mentálisan nem tudtam mögé rakni azt, ami ahhoz kell, hogy jól teljesítsek.

Viszont olyan szempontból szerencsésnek érzem magam, hogy ezt az élethelyzetet nem az olimpia évében kellett megtapasztalni, illetve nagyon sokat segített, hogy Csipes Tamarával sokat tudtam beszélgetni erről. Az ő kislánya már nagyobb és jó néha ezeket a tapasztalatokat megosztani és átbeszélni egy olyan emberrel, aki már végig ment ezen az úton.

Szolnokon készülsz a vízisport telepen, ott, ahol sok kis kajakos is tölti a mindennapjait. Szoktak tőled tanácsot kérni, odamennek hozzád?

Azt látom, hogy inkább tartanak tőlem, de nem tudom, hogy miért. Nyugodtan oda lehet jönni hozzám, szívesen beszélgetek fiatal sportolókkal és ha tudok segíteni valamiben a tapasztalatommal, akkor örömmel teszem.

A Debreceni Egyetemen kereskedelem és marketing szakon tanulsz. A sport és az anyaság mellett miképp tudod az életed összeegyeztetni a tanulással?

Nem halasztok, de nem sok tárgyat tudtam felvenni az utolsó két félévben. Nagyon nehéz most, mondhatom, hogy egy rendkívül terhelt időszakban vagyok. Igyekszem minden területen helytállni, viszont a fő fókuszban most mindenképpen az olimpia van.

Amikor van egy kis szabadidőd, mivel töltöd szívesen?

Gyerekezés van. Most már egyre több programot lehet szervezni Hollival, és ez tud engem feltölteni igazán. Nagyon cuki. Ha nem vele foglalkozom, akkor próbálom kipihenni magam, hiszen az elmúlt időszakban az énidőm teljesen háttérbe szorult. Ez is egy olyan dolog, amivel nem számoltam előre. Abszolút tévképzeteim voltak ezzel kapcsolatban. Ez egy új tapasztalás számomra, anyaként és sportolóként egyaránt.

SZABÓ SZILVIA
szabo.szilvia@bomalapitvany.hu
bomalapitvany.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben