InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Örökbefogadás felelősen – mit gondolj át, mielőtt örökbe fogadnál egy kutyát!

Örökbe fogadni csodálatos dolog, hiszen nemcsak négylábú társra lelsz, hanem megmentesz egy életet is. Ez az élet azonban innentől már teljes mértékben a te felelősséged. Éppen ezért nem árt pár alapvető dolgot átgondolni, mielőtt az örökbefogadás mellett döntenénk!

  • Minden kapcsolat két félen múlik. Egyelőre ebből a kettőből egyet ismersz: önmagadat. Ha tudod magadról, hogy a korai kelés a legrosszabb rémálmod, akkor nem biztos, hogy kényelmesen, a komfortzónádon belül tudsz maradni, ha kutyád lesz. Ha még sosem volt kutyád, beszélgess kutyásokkal, képzeld el magad a helyükben, és légy őszinte magadhoz, hogy képes leszel-e kompromisszumokra, változtatásokra az életedben.
  • Milyen az életmódod, az életviteled? Sportos, aktív, kirándulós, vagy inkább könyvmoly vagy, és otthon szeretsz bekuckózni? A munkád miatt elfoglalt vagy, esetleg magad is beoszthatod az időd, és sokat tudsz otthonról dolgozni? Ezek mind fontos kérdések egy örökbefogadás előtt! Minden kutyának más az energiaszintje, más az aktivitása, más a személyisége… Beszélj a menhelyen dolgozókkal, hogy a mindennapjaid alapján milyen típusú kutya illene hozzád.
  • A családod, a párod, a lakótársaid, a környezetedben élők támogatják a kutya érkezését? Amíg nem teljes az egyetértés, addig érdemes várni. Ne alapozz arra, hogy majd úgyis megszeretik. Ha van már kutyád vagy más háziállatod, akkor is gondold át, mit szólna az új jövevényhez, illetve, igyekezz temperamentumban, igényszintben hasonló kutyát választani.
  • Az anyagiak sem mellékesek! Az örökbefogadás maga „ingyenes’”, de itt vége is van az ingyenességnek. A menhelyről első utatok az állatorvoshoz vezet, ahol oltás, mikrochip regisztráció, külső élősködők elleni készítmények és egyéb kezelések várnak. Ezek akkor is a több tízezer forintos kategóriába csúsznak, ha a kutya teljesen egészséges. Egy kutya tartása havonta minimum 20-30 ezer forint. Ez tényleg minimum, ami a kötelező orvosi díjakat, kullancsellenes kezelést és nem a legjobb táppal történő etetést tartalmazza. Nincs benne a kutyaiskola, a sportfelszerelések, játékok, fekhely, ruházat, közös programok, szállítás, esetleges váratlan orvosi költségek, táplálékkiegészítők, gyógyszerek, speciális diéta stb. Nem beszélve egy váratlan műtét vagy súlyos betegség esetén az állatorvosi költségekről. A határ tényleg a csillagos ég.

Az örökbefogadás a világon az egyik legjobb dolog. És biztos, hogy gördülékenyebb és sikeresebb lesz a folyamat, ha megfontoltan, felelősségteljesen vágsz bele. Így biztos, hogy olyan társra lelsz, aki tényleg illik hozzád, és neki is megfelel az az életmód, amelyet melletted élvezhet.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben