A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni!
Íme a csöröge fánk recepje:
500g finomliszt
2 egész és 4 db tojás sárgája
50g vaj
4 evk. fehér rum vagy konyak
1 púpos evk. porcukor
csipet só
20%-os tejföl (ebből annyit adunk hozzá amennyitől jól formázhatóvá válik a tészta)
A legfontosabb mielőtt neki álunk hogy mindent hagyjunk kint ameddig nem lesz szobahőmérsékletű. A száraz hozzávalókat összekeverjük, utána hozzáadjuk a vajat, tojást, és a tejfölt. Addig gyúrjuk ameddig egy sima tapintású „könnyen formázható” tésztát nem kapunk. Kettévágjuk és hagyjuk pihenni egy 10 percet, utána kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra és késsel vagy derelyevágóval rombuszra vágjuk, majd mindegyiknek a közepén ejtünk egy vágást és azon átfordítjuk az egyik sarkát. Bő 180C-os olajban arany barnára sütjük, még forrón fahéjas cukorba hempergetjük vagy lekvárt teszünk rá.