InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Négy eszköz, ami egyetlen konyhából sem hiányozhat

Naponta átlagosan 79 percet töltenek főzéssel a magyar nők*. Így nem véletlen, hogy egy részük állandó időhiánytól szenved. Pedig van néhány konyhai eszköz, amely gyorsabbá vagy éppen egyszerűbbé teheti az ebéd vagy a vacsora elkészítését. Ilyen például egy jó minőségű szakácskés, egy öntöttvas edény vagy egy grillserpenyő.

Szakácskés

Tegyünk a vágódeszkára egy érett, puha paradicsomot, majd próbáljunk egy vékony szeletet vágni belőle. Ha sikerül, elégedettek lehetünk a késünkkel. Ha nehezen tudjuk átvágni a paradicsom héját, érdemes beszereznünk egy új, minőségi konyhakést. A világ leghíresebb konyhafőnökei egyetértenek abban: a főzéshez a legfontosabb eszköz a szakács- vagy séfkés, amelyekkel a nagyobb húsokat és zöldségeket lehet darabolni, szeletelni, méghozzá gyorsan és biztonságosan. Így a vacsora elkészítése is kevesebb időt vesz igénybe.

Ezekből a nagyobb méretű késekből számtalan változat létezik. Van, aki a rozsdamentes acélból, más a szénacélból vagy éppen a kerámiából készült verzióra esküszik, de a nyugati és az ázsiai típusok között is van különbség. A szakácskések pengéje általában 15-25 centiméteres. Így gyakorlatilag az összes étel elkészítéséhez lehet használni, és ha megfelelően tisztítják és tárolják, hosszú évekig nem kell újat vásárolni.

Grillserpenyő

A grillezett ételek sokak kedvencei. Ráadásul nem feltétlenül kell kivárni a jó időt ahhoz, hogy cukkinit, padlizsánt, kukoricát, csirkemellet, sertéstarját vagy éppen kolbászokat grillezzünk. Érdemes beszerezni egy grillserpenyőt vagy -lapot, amelyet a tűzhelyre rakva lehet felhevíteni, a bordázott, tapadásmentes felületen így gyorsan átsülnek a húsok és a zöldségek.

Bár a faszén jellegzetes illatát nem tudjuk reprodukálni, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni az ebédet vagy a vacsorát. Ha előző nap bepácoljuk a húst, csak annyi dolgunk van, hogy rátegyük a szeleteket a grillserpenyőre, néhány perc múlva pedig megfordítsuk. Egyedül arra kell figyelni, hogy lehetőleg fából készült csipeszt használjunk, így nem sértjük fel az edény felszínét.

Öntöttvas lábas

Az öntöttvas lábasokról a legtöbb embernek még mindig a nagymama konyhája jut eszébe, pedig a profi és az amatőr szakácsok is kezdik újra felfedezni ezeket a vastag falú és aljú, nagyon jó hőtartó képességű edényeket, amelyekkel számos konyhai folyamatot leegyszerűsíthetünk” – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.

Egy jó minőségű öntöttvas lábas vagy fazék valóban jolly joker lehet a konyhában, a raguktól kezdve egészen az omlós húsételek elkészítéséig bármire lehet használni – sőt a gasztrooldalakon egymást érik azok a kenyérreceptek is, amelyeket kifejezetten öntöttvas edényekhez ajánlanak. Bármilyen tűzhelyen lehet használni az öntöttvas lábasokat, az időhiánnyal küzdők pedig leginkább azért szeretik, mert miután lepirították a húst a tűzhelyen, ugyanabban az edényben mehet is be a sütőbe, ahonnan már csak a kész, szaftos és tényleg ízletes fogást kell kivenni.

Hőálló kerámiaedény

Hétvégi ebédekhez az egyik legjobb konyhai eszköz, a rakott ételeket ugyanis szinte mindenki szereti. Egy kerámiából készített hőálló edényben a pásztorpitétől az erdélyi rakott káposztán át a franciák rakott krumplijáig, a tartiflette-ig bármi készülhet, akár tésztaételek, egyben sült húsok és sütemények is. Ha a kerámiatál szépen díszített, a fogás a sütőből egyenesen az asztalra kerülhet, és attól sem kell tartani, hogy közben kihűl az étel – a vastag kerámia ugyanis jól tartja a hőt.

További hasznos konyhai tippekért böngészd a Nobilacasa weboldalán található tartalmakat.

*A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2010-es időmérleg-vizsgálata alapján

Fotókredit: Nobilacasa

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben