InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Mit várnak a férfiak a Valentin-naptól?

A kommunikáció hiánya a közös ünneplést is beárnyékolhatja

Hamarosan újra itt a szerelmesek napja, amikor az üzletek polcait elárasztják a szívecskés termékek. A párkapcsolatban élő nők nagy része alig várja a romantikus üzenetet hordozó csokit, virágcsokrot vagy plüssállatot. De vajon épp ilyen fontos a férfiak számára is, hogy február 14-e piros betűs ünnep legyen?

Ma már a hazai párok is jórészt megünneplik a Valentin-napot, ám a két nem képviselői egész másképp vélekedhetnek róla. Mi lehet a döntő különbség? Erről kérdeztük Gergics Dániel kommunikációs szakértőt, aki sokak számára kijózanító választ adott:

“A Valentin-nap a férfiak többsége számára valójában semmit sem jelent! A nőknek ezzel szemben általában nagy elvárásai vannak a megünneplésével kapcsolatban. A nők szerencséjére azonban ebből a ‚semmiből‘ bármit ki lehet hozni, amit ők szeretnének.”

Másképpen szólva: habár a szakember szerint a férjünk, barátunk, pasink számára ez a nap valójában nem bír nagy jelentőséggel, a legtöbben hajlandóak rá, hogy ilyenkor a kedvünkre tegyenek. Ennek viszont egyetlen nagyon fontos és kiemelkedő eleme van, ami nem más, mint a felek közötti hatékony kommunikáció.

“Férfiszemmel nézve azt gondolhatjuk, hogy egy kis figyelmesség vagy virág is megteszi. Sok nő azonban ennél többre vágyik, csak nem szólnak róla a párjuknak. A férfiak inkább logikai alapon közelítik meg a dolgokat, míg a nőkben dúlnak az érzelmek. Ha nem közlik a párjukkal, milyen számukra az ideális Valentin-nap, akkor könnyen csalódhatnak” – mondja a díjnyertes nemzetközi előadó, aki már több mint 30 ezer ember előtt lépett színpadra világszerte.

Beindul a negatív gondolati spirál

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt egy év bezártsága egyébként is megterhelte a párkapcsolatokat. Nem csoda, ha éppen a Valentin-nap közeledtével robban a feszültségbomba:

“Ha a párkapcsolatban élők eddig sem beszéltek meg alapvető dolgokat, amelyekre a közös életüket építhetnék, akkor egy ilyen helyzet felszínre hozhatja a lappangó problémákat” – mondja Gergics Dániel. A mindennapok során ugyanis könnyű szemet hunyni a kapcsolatunk hiányosságai fölött, valójában mégis marad bennünk egy-egy tüske a figyelmetlenségek után, amit a párunk részéről tapasztalunk.

Aztán eljön az ünnep, amikor kibújik a szög a zsákból: “Azt hittem, hogy ez neked is egyértelmű!” – hangzik el az ilyenkor legjellemzőbb mondat.

Itt indul be a negatív gondolati spirál, amibe azáltal kerülünk, hogy tényként kezelünk olyan dolgokat, amelyeket egyébként meg sem beszéltünk a másik féllel.

“Ilyenkor azt hihetjük: értjük, a másik mire gondolt, és miért reagált úgy, ahogy. Nem merjük vele megbeszélni a dolgokat, mert úgyis tudjuk, mit mondana rá – pedig valójában nem tudjuk! Így kerül vakvágányra a kapcsolat. Ezzel csak a saját illúziónkat erősítjük magunkban, és minél tovább tesszük, annál színesebbé, szagosabbá válik az általunk kreált történet” – mondja Gergics. Mi lehet tehát a megoldás?

“Ha folyamatosan kommunikálunk, együtt élünk és lélegzünk a hétköznapokban, akkor gördülékenyebben fog menni egymás megértése is. Mivel a férfiaknak általában nincsenek igényeik a Valentin-nappal kapcsolatban, a nőknek meg kell fogalmazniuk feléjük, hogy számukra mit jelent az ünnep. Ha ezt elmulasztják, akkor azt kaphatják, amit a férfiak maguk várnak ilyenkor: tehát semmit!

Ha ezzel szemben őszintén fordulunk a másikhoz, bármennyire is tartunk a választól, legalább megismerjük a valóságot, ami után többé nem keringenek illúziók a fejünkben. Ehhez le kell vennünk a maszkot és átadni önmagunkat a kapcsolatban, álarcok nélkül. A Valentin-nap és a kapcsolat is akkor lesz mindkét fél számára örömteli, ha nyíltan és őszintén beszélünk egymással a lelki igényeinkről” – zárja a szakértő.

Gergics Dániel hozzátette: a saját párkapcsolatában a Valentin-nap úgy jelenik meg, mint egy lehetőség arra, hogy gyerekek és telefonok nélkül eltöltsön egy jó hangulatú estét a párjával, tartalmas beszélgetéssel és egy finom vacsorával.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Szerelmesek kémiája – miről tehetnek a hormonok

Szabó Ildikó

Nekem a Valentin nap

Bala

Melegedő – Romantikus randihelyek Valentin-napra

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben