Kult
Valentin nap – Egész máskor, egész máshogy!
  • 2020. február 13.

Azt gondolnánk, Valentin-nap csak egy van a világban: február 14-én. Meglepődve tapasztaltuk azonban, hogy a világ számos országában egész máskor és egész máshogy ünneplik a szerelmet.
ARGENTÍNA

Az Édes Hét július első hete a dél-amerikai országban, amikor a párok romantikáznak és csokoládéval, egyéb édességekkel kedveskednek egymásnak. Az forróvérű latin macsók ilyenkor igazi romantikus lovagokká válnak. Azt gondolnánk, Valentin-nap csak egy van a világban: február 14-én. Meglepődve tapasztaltuk azonban, hogy a világ számos országában egész máskor és egész máshogy ünneplik a szerelmet.

DÉL-KOREA

Az ázsiai országban romantikus megemlékezéseknek szinte minden hónap 14. napján jut hely! A Rózsák Napját május 14-én, a Csókok Napját június 14-én, az Ölelés Napját december 14-én tartják, míg a szinglik április 14-én, a Fekete Napon szomorkodnak hivatalosan, amikor is fekete tészta kerül az asztalra.

WALES

A brit szigetek egyik legszebb tája Wales, ahol a Valentinnapot január 25-én ünneplik és hivatalosan ’The day of San Dwynwen’ –nek hívják. A szerelmesek ilyenkor különleges, kézzel faragott fa kanalakat cserélnek egymás közt, mely tradíció a 16. századból ered.

SPANYOLORSZÁG

Október 9-e a szerelmesek napja a spanyolországi Valenciában, amelyet Szent Dionüszosz Ünnepének is neveznek. Hagyományosan ilyenkor készítenek ’macadora’-t, marcipán fi gurát a férfi ak szerelmüknek. Hűen az ország kuturájához, ez időben utcai bálokat is rendeznek.

DÉL-NYUGAT KÍNA

A lányok étel parádéja talán a legjobb fordítás a kínai ünnepre március 15-én, amikor is a nők gyönyörűen felöltöznek, és ízletes menüt készítenek, amelyet az utcán sétáló fi úknak kínálnak. A szerelmesek végzetét a rizsben meglelt tárgy jelenti: két pálcika szerelmet jelent, a fokhagyma viszont a szerelem végét, mielőtt még elkezdődhetett volna.

ROMÁNIA

Szomszédaink hozzánk képest kicsit megkésve, február 24-én ünneplik a szerelmet. Ez a nap az, amikor párok eljegyzik egymást. Fiatal lányok és fi úk mennek együtt a mezőre színpompás virágokat gyűjteni, már ha sikerül, míg más párok hóban mossák meg arcukat a jószerencse kedvéért.

CSEHORSZÁG

Meglepő módon a cseheknél is más tradíció él: ők május elsején ünneplik a Valentin-napot, amikor a párok elzarándokolnak a költő Karol Hynek Macha szobrához és a cseresznyefák alatt csókolják meg egymást szintén a szerencse kedvéért.

Cimkék: