InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Mi kerüljön a húsvéti asztalra?

Húsvét az év első olyan nagy ünnepe, amit már pár héttel korábban elkezdünk tervezni. Mi legyen az ünnepi menüsor, hogyan díszítsük fel a lakást, milyen meglepetést kapjanak a gyerekek, hova menjünk húsvétolni, kirándulni.

Minden családnak vannak saját hagyományai (milyen csodálatos a magyar nyelv! Hagyományok, melyeket őseink hagyományoztak, hagytak ránk), amelyek erős alappillérei az ünnepeknek, ezeket viszik, örökítik tovább gyermekeink.

A következő ételeket nem tudjuk megunni, minden évben kisebb változtatásokkal vagy újításokkal ugyan, de megtalálhatóak családunk asztalán.

Húsvéti fonott kalács, húsvéti főtt sonka, sonkalében főtt tejfölös bableves, kemény tojás, töltött tojás, retek, újhagyma, paradicsom, reszelt torma, majonézes torma, kígyórétes meggyes, túrós, almás, esetleg vegyes ízekben, méteres sütemény (puncs és vaniliás) étcsokiöntettel, mascarponés répatorta (ennek receptjét megtalálod a tavalyi húsvéti InfoPont Magazinban)

A menü javarésze nem szorul magyarázatra, de álljon itt néhány bevált, kedvenc recept a házi receptgyüjteményből, mert ahogyan a mondás tartja: ne csak kalácsot, hanem tanácsot is adjunk.

Sonkalében főtt tejfölös bableves

Hozzávalók:
4 l sonkalé
50 dkg fejtett bab
1 kisebb vöröshagyma
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb zeller
3 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
2 ek fűszerpaprika
1 csipet őrölt feketebors
2 dl tejföl

Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot a sonkalében kezdjük el főzni. Fontos: ha a sonkalé túl sós, mindenképpen hígítsuk fel vízzel! A léhez hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és egészben a vöröshagymát, borsozzuk, paprikázzuk, majd így addig főzzük, amíg a bab félig meg nem puhul. A megtisztított, megmosott, feldarabolt zöldségeket is beledobjuk. Ha megpuhultak, a lisztből, egy merőkanálnyi sonkaléből és a tejfölből habarást készítünk, majd simára keverjük és a leveshez adjuk, ezután újra felforraljuk. Csipetkével és sonkakockákkal még finomabb lesz a leves.

Kígyórétes

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojás
2,5 ek cukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
só csipet
töltelék


Elkészítés:
A 2 dkg élesztőt a langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk. A margarint jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 2 evőanál cukrot, 1 egész tojást + tojásságáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, végül az 50 dkg lisztet. Könnyedén összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk.

A cipókat henger alakúra sodorjuk, és kb. 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat nyújtunk belőle. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben bevagdaljuk, és a sima közepére ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztben egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és 160-180 fokos sütőben gyorsan megsütjük.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben