Életmód
Megmutatjuk a növények nem látható világát
  • 2021. augusztus 5.

Molnár Imola füvesasszony, herbalista, 15 éve foglalkozik gyógynövényekkel. Népi és hivatalos gyógynövény gyógyászatot tanult, természetgyógyász – fitoterapeuta, gyógy-és fűszernövény kereskedő, gyógynövény túravezető, gyógy-és fűszernövény termesztő. Lelket és szellemet gyönyörködtető munkájáról mesélt magzinunknak.

„Miközben tanulmányoztam a gyógynövényeket, ráeszméltem, hogy ők sokkal többek, mint amennyit elsőre láthatunk belőlük. Élőlények, lelkek, saját szellemmel és történetekkel.„

Szeretné megmutatni a növények nem látható világát

Mindig azt a gondoltam, hogy sokkal több van a világban annál, mint amennyit látunk. És akkor ez így sokáig csak elméletben volt bennem, majd elkezdtem olvasgatni, utánajárni a dolgoknak. Hamarosan rátaláltam a gyógynövényekre. Nagyon érdekelt a történetük és, hogy a régi füves asszonyok milyen főzeteket készítettek, milyen varázslásokat alkalmaztak, milyen gyógynövényeket mire használtak. –meséli Imola.

2007 körül kezdtem el komolyabban tanulni, fitoterapeuta lettem, természetgyógyász végzettséget szereztem. Ezt követően alapítottam meg Somogyvámoson az Imola gyógyfüvei manufaktúrát. Nagyon gyorsan elindult, rövid idő alatt sok termékem lett, előadásokat tartottam és táborokat vezettem.

Készítettem egy gyógynövény diagnosztikát, ami abból áll, hogy kis kémcsövekbe különböző gyógynövényeket teszek, majd lezárom őket. Ezekből lehet húzni, ugyanúgy, mint egy Tarot kártyából. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon jól működik ez a fajta energia, hiszen a választott fiola alapján meg tudom mondani, hogy az illető milyen energetikai és lelki állapotban van. Betegségre utaló jeleket is lehet látni és azt is, hogy milyen témákkal lenne célszerű foglalkoznia.

Nagyon érdekes az is, hogy milyen sokat elmond a növényről, hogy hol nő, hol terem, milyen a kinézete, milyen körülmények között képes a fejlődésre. Szinte mindent elárulnak magukról és ez által tudnak segíteni nekünk. Nagyon érdekes például, ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a csalánt vagy az ánizst, és amikor megnézzük mire valók, akkor nagyon hamar kiderül, hogy tulajdonképpen ezekre lenne szüksége a fejlődéshez vagy a harmóniájához. Ez a gyógynövény lenne az ő gyógyítója.

Szeretném megmutatni az embereknek, hogy nem csak egy teát lehet a gyógynövényekből főzni, hanem számtalan felhasználási lehetőség rejlik bennük. Rengeteg ehető gyógynövény van, aki az önellátás felé indulna, remek partnerek a gyógynövények ebben. Napi táplálkozást is kiválóan kiegészítik, ki lehet menni egy tiszta helyre begyűjteni a gyógynövényeket a csalántól kezdve a labodán keresztül, rengeteg ehető gyógynövény elérhető, a pitypang, a bodza, az akácvirág és még sorolhatnám. Lehet krémeket, tinktúrákat, fürdőket, füstölőket készíteni belőlük.

Erdőkert Pázmándon

Két hónappal ezelőtt vettem egy kis erdős területet Pázmándon. Gyönyörű érintetlen terület, ahol már most magától megterem számos gyógynövény, itt szeretnék létrehozni egy Erdőkertet. Ehető kertet álmodtam gyógynövényekkel és gyümölcsökkel. Van itt egy pici présház, ebből tervezek létrehozni egy teljesen önfenntartó öko-házat közműmentesen, ökológiai szigetet szeretnék. Itt majd tarthatok tanfolyamokat, megmutathatom élőhelyükön a gyógynövényeket, lehet majd tapintani, szagolni őket és lehet belőlük főzni is. De ugyanúgy tervezek elvonulásokat, táborokat, erdő meditációkat is ebben a csodálatos környezetben. Egy olyan helyet álmodok, ahol nem csak kapcsolódni lehet a természettel, hanem feltöltődni is, távol a rohanó világtól.

Ősztől a Bhaktivédanta Hitttudományi Főiskolán tanítok és a Lélek Palotájában tartok tanfolyamot. Házi gyógyszerek készítése workshopon készítünk majd krémet, kapszulát, tea keverékeket, ülőfürdőt. Megmutatom a különböző felhasználási lehetőségeket. Ezen kívül most indul a Városi gyógynövény túrák sorozatom Budapesten, ahol nagyon sok gyógynövény található. Tanulási céllal fogunk túrázni a városban, megtanítom az embereknek felismerni a legfontosabb gyógynövényeket. Az egyéni tanácsadás is hatékonyan működik, Budapesten és Fejér megyében, Pázmándon vagyok elérhető. Jelentkezni lehet telefonon és online is.

www.imolagyogyfuvei.hu
www.facebook.com/imolagyogyfuvei

Olvass bele magazinunkba is:

Cimkék: