InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

Márciusra várva – Melengess csak tavaszi Nap!

Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy.
/Ernest Hemingway: Vándorünnep/

Régóta vártunk rá, áhítottuk jelenlétét és most itt van, itt áll a küszöbünkön: ez lenne a tavasz! Márciusban ugyan még a tél bepótolja az elmaradt havazásokat, ónos esőket és a nadrágszaggató szeles időt, de ne búsuljunk, minden jel arra mutat, hogy a jó idő úton van felénk. Elkezdhetjük a tavaszi nagytakarítást, a boltok roskadásig megtelnek a 2018-as tavaszi trendeket képviselő ruhákkal, de remek időszak lehet ez arra is, hogy akár vallási, akár életmódbeli törekvésekből kifolyólag megejtsük a tavaszi nagyböjtöt. Ugyan az interneten százával találhatunk léböjt-kúráról és mindenféle csoda receptekről, turmixokról leírásokat, nem árt mindezt józan ésszel kezelni és előbb szakértői véleményt kérni a témát illetően.

Március nem csupán spirituális és testi értelemben lehet a megtisztulás időszaka, ugyanis komoly világnapként a nőnapot tartjuk számon ekkor, egyik legnagyobb nemzeti ünnepünket, március 15-ét, vagy a kereszténység legfontosabb eseményét, a Húsvétot ünnepeljük.

Komolyabban a nők napjáról

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai ajándékozós, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

Tudtad?

A húsvéti nyúl eredete Németországból ered, az 1500-as évekből több feljegyzés is található róla. Az egyik, hogy egy szegény asszony nem tudta megajándékozni gyermekeit húsvétkor, ezért befestett néhány tojást, és elrejtette egy fészekben. Másnap, amikor a gyerekek keresték a tojásokat, egy nyúl szökkent ki a fészekből, és elugrált. Az 1700-as években a német bevándorlók révén a húsvéti nyuszi elterjedt az Amerikai Egyesült Államokban is.

A tojásfestés eredetével kapcsolatosan több monda is létezik: Egy régi magyar, Gyula környékéről származó történet szerint egy asszony éppen szedte a tojásokat, mikor meghallotta a hírt: Krisztus feltámadott. Sietett elmesélni a szomszédoknak, de azok nem hitték, azt mondták neki: úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben. Ekkor minden tojás hirtelen megpirosodott.

Maga a tojásdíszítés az ősi kultúrákban is gyakorlat volt már több ezer évvel ezelőtt, amit régészeti leletek igazolnak: az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak, perzsák, és a korai keresztények is díszítettek tojásokat, ők pirosra festették Krisztus vérének szimbólumaként. A húsvéti tojásfestésről első írásos emlék Strasbourgból származik, 1615-ből.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Egészséges fogások húsvétra – azoknak, akik már belevágtak…

InfoPont

KávéBár Bazár 2018 – kávéillat lepi el az Erzsébet teret

InfoPont

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben