InfoPont Ajánló Magazin
GasztroKiemelt tartalom

Húsvéti menü kicsit másképp – újrateremtett hagyományok a konyhában

Húsvétkor mindannyian szeretünk a jól bevált receptekhez nyúlni, hiszen a nagycsaládos alkalmakat nehezen áldozzuk fel a kísérletezés oltárán – mégis ideje lenne egy kicsit újítani! Ezzel a menüvel garantáltan elnyered az ‘év eddigi legjobb fogása’-címet, úgyhogy légy merész és most szóljon az innovációról a húsvét!

 

HÚSVÉTI SONKALEVES

Hozzávalók (6 főre):

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

200 g póréhagyma

50 g jó minőségű vaj

800 g krumpli

70 g dijoni mustár

200 ml tejszín

1.4 liter húsleves-alaplé (vagy sós sonkalé)

800 ml víz

Ízlés szerint reszelt torma (kevés is elég bele)

300 g füstölt-főtt sonka

Friss tört bors (ha sonkalét használsz, akkor nem kell só hozzá)

 

Elkészítés:

Egy nagy lábosban keverd össze az olajat a vajjal és hevítsd fel, majd a karikákra vágott póréhagymát karamellizáld rajta! Pucold meg és vágd a krumplit kis kockákra, keverd a hagymához a mustár felével (kb. 35 g) együtt, így pirítsd 2-3 percig! Ehhez öntsd a sonkalét, szórd meg friss tört borssal, és addig főzd közepes lángon, amíg a burgonya puha nem lesz – ha ez megvan, turmixold le a leves felét, öntsd fel vízzel, keverd újra a lábosba és forrald össze! Keverd el a tejszínt a maradék mustárral és egy kevés főzőlével, és óvatosan csurgasd a már felforrt levesbe, ekkor lesz kész. Reszelt tormával, főtt sonkadarabokkal tálald!

 

MANDULÁS RÉPATORTA

Hozzávalók (6 szeletes tortához)

4 db tojás

30 dkg barnacukor

2.5 dl napraforgó-vagy kókuszolaj

30 dkg finomliszt

15 dkg apró mandulaszeletek

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

50 dkg sárgarépa

5 dkg mazsola

Egy csipet só

Egy kiskanál fahéj

1 ek. vaj, 1 ek. finomliszt (a forma kikenéséhez)

A mázhoz: 5 dkg natúr krémsajt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj (vagy margarin)

 

Elkészítés:

Hámozd meg a répákat és reszeld le őket! Egy kb. 25 cm-es tortaformát kenj ki egy evőkanál vajjal, majd szórj rá egy evőkanál finomlisztet, és a sütőt melegítsd elő 165 fokra! Keverd el a cukrot az olajjal, majd egyesével dolgozd el a masszában a tojásokat! Egy külön tálban mixeld össze a fahéjat, a lisztet, a sütőport és a sót, és ezt a keveréket add szép lassan a tojásos masszához! Forgasd a tésztába a manduladarabokat, a répát és a mazsolát, majd öntsd az egészet a tortaformába és süsd 60 percig! A mázhoz a hozzávalókat verd simára, kend (a már kihűlt!) tortára, és szórj rá még mandula-, esetleg répadarabokat!

 

Kíváncsi vagy, milyen diétás-mindenmentes fogásokat készíthetsz húsvétkor? Akkor kattints a receptekért!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A legjobb konyhatrendek – itt te is szívesen kavargatnál

Glück Viktória

3+1 tipp a kiegyensúlyozott ünnepekért

Szabó Ildikó

Kaldeneker György receptje – Leveles tésztában sült szűzpecsenye

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben