InfoPont Ajánló Magazin
Manó

Magyarázom a bizonyítványom?

Nem is kell olyan sokat aludni a nyári vakációig, a táblán már bizonyára fent vannak a visszaszámlálásra felrajzolt betűk is. Mielőtt viszont belecsöppennénk a nyári táborok, balatoni hétvégék és a sok random fagyi adta mámorító élmény világába, muszáj elfogadnunk a tényt: a bizonyítvány bizony még hátravan.

A bizonyítvány reális képet ad arról, milyen tárgyakból ügyesebb a tanuló és melyekre szükséges többet készülni, odafigyelni. Jobb esetben a szülőt sem éri meglepetés, de persze ez függ attól, mennyire követte nyomon gyermekének évközi eredményeit.

Jutalom, vagy semmi?

Ha jók a jegyek, legyen-e és ha igen, mi legyen a jutalom? Amennyiben mindenképpen szeretnénk adni valamit gyermekünknek, érdemes családi, közös programra invesztálni. Gondoljunk csak egy közös pizzázásra! Abban az esetben, ha nem az áhított eredményt látjuk, semmiképpen se szidjuk le nagyon gyermekünket! Mindenekelőtt keressük meg az okokat: ne azt nézzük, milyen jegyeket hozott, hanem, hogy mennyit tett meg azokért a gyerek.

A megromlott eredmény okai

Az okok között előfordulhat részképesség-zavar, akár figyelemzavar, ezeket szakember tudja megállapítani. Mindenekelőtt figyeljünk az intő jelekre! A komolyabb átlagesés hátterében sok minden egyéb is állhat: új iskola, költözés, válás, egyéb otthoni konfliktusok. Fontos átbeszélni a jegyeket és közösen megoldást találni, nehogy a jövőbeli kudarc elkerülése végett inkább a feladathelyzetből való kihátrálást válassza gyermekünk.

Ne felejtsük: A nyár a pihenésé, feltöltődésé! A vakáció nagy része teljen sok játékkal és sportolással, hagyjuk, hogy élvezze a szünetet a gyermek. Több tanulmány ugyanis bizonyítja, hogy a raktárak feltöltése elemi szerepet játszik a jó teljesítmény elérésében.

 

Dr. Nuridsány Eszter

Gyermek- és ifjúságpszichiáter

+36 30 221 31 33

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Szeptember könnyedén – zajongo.blog.hu

InfoPont

Becsöngettek: csomagoljunk uzsonnát úgy, mint a profik!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben