InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Kutyabarát kert tavasszal – avagy kutyákra veszélyes növények a tavaszi kertben

Itt a tavasz, a fák virágba borulnak, egyre több a napsütéses órák száma. Ilyenkor mindenki szereti kihasználni az időt egy kis kertészkedésre vagy akár balkonszépítésre. Mielőtt azonban megrohamoznánk a kertészetet, nézzük meg, melyek azok a növények, amelyeket érdemes mellőzni, ha kutyánk van!

Sokan azt hiszik, hogy a kutyák ösztönösen tisztában vannak azzal, hogy melyik növény mérgező számukra, és ezeket kerülik. Ez tévhit! Sajnos előfordul, hogy a kertben játszó kutya kiássa a virághagymákat vagy eszeget egy bokorról. Felelős gazdiként a mi feladatunk, hogy minimalizáljuk a betegségek, mérgezés kockázatát, és ne ültessünk mérgező növényeket olyan helyre, ahol a kutya hozzájuk férhet. Nézzünk néhány mérgező tavaszi virágot, amit mindenképp mellőzzünk egy kutyás kertből.

Fotó: Sebastian Coman Travel

LILIOM

A liliomoknak számos fajtája elterjedt a hazai virágoskertekben, de egyik sem kifejezetten a kutyabarát kert ideális növénye. A vitorlavirág, a fehér kála és az inkaliliom nyáladzást, nyálkahártya- irritációt, hányást és hasmenést okozhatnak. A tigrisliliom, a sásliliom, a húsvéti liliom és az aranycsíkos liliom pedig májelégtelenséget okoz, ami akár a kutya halálához is vezethet.

NÁRCISZ

Az egyik legvidámabb és legillatosabb tavaszi virág. A bájos sárga virágú nárcisz azonban sajnos mérgező a kutyákra. A növény minden része mérgező, de a legveszélyesebbek a hagymái, ezért egy kutyabarát kertben nincs helyük. A kutyák kiáshatják és megehetik a hagymákat, a bennük található méreganyagok pedig hányást, hasmenés és rohamokat idézhetnek elő náluk.

TULIPÁN

A nárciszhoz hasonlóan ezt a virágot is el kell kerülnünk, ha a kutyánk számára biztonságos kertet szeretnénk kialakítani. A tulipán esetében is elsősorban a kiásott hagymák jelentenek veszélyt.

SZÁZSZORSZÉP

Kedves kis tavaszhírnök a százszorszép is, viszont sajnos ennek is mennie kell a kutyabarát kert projektből. A százszorszépben található méreganyagok nyáladzást, hányást és mozgáskoordinációs zavarokat okozhatnak a kutyáknál.

NŐSZIROM

A nőszirom, vagy más néven írisz – a nevéhez méltóan – a szivárvány minden színében díszíti a kerteket. Elfogyasztva hasmenést, hányást és levertséget okoz, de a kutyák bőrét is irritálhatja.

LEANDER

Nemcsak a kutyákra, de a gyerekekre is veszélyes lehet a leander. Ez az egyik legveszélyesebb a hazánkban elterjedt kerti növények közül! Elfogyasztva szívzavarokat, izomrángásokat, hányást, hasmenést okozhat.

TISZAFA

A tiszafában található taxin remegést, légúti zavarokat, hányást és szívelégtelenséget is okozhat.

LILAAKÁC

A növény minden része mérgező, de a földre nagy mennyiségben lehulló virágok és a magvak jelentenek a kutyákra elsősorban veszélyt. Elfogyasztásuk esetén a kutya zavarodottá, kábulttá válik, összeeshet és folyamatosan hányni kezd. Nagyobb mennyiségben akár halálos is lehet.

Ha a mérgezés tüneteit tapasztalod a kutyádon, azonnal vidd állatorvoshoz!

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben